کشانیدن پای روسیه به جنگ افغانستان /


تلاش‌ها برای کشانیدن پای روسیه به جنگ افغانستان
/25.3.2018
تلاش‌ها برای کشانیدن پای روسیه به جنگ افغانستان
نویسنده: میرویس قادری
در یک ماه پسین تبلیغات گسترده‌یی در رسانه‌های افغانستان علیه فدراتیف روسیه به راه انداخته شده است.

در این تبلیغات وسیع که زیر نام «پیام‌های بازرگانی» در رادیو، تلویزیون و برخی سایت‌ها به نشر می‌رسد، روسیه به حمایت از طالبان در افغانستان متهم می‌شود.

منابع می‌گویند که سفارت امریکا در کابل و برخی نهادهای دیگر غربی در پشت اعلانات ضد روسی در رسانه‌های افغانستان قرار دارند.

همچنان، فرماندهان نظامی و دیپلومات‌های امریکا نیز بی‌پرده این اتهام‌ها را وارد کرده‌اند.

روس‌ها در پانزده سال گذشته با احتیاط در قضایای افغانستان برخورد کرده‌اند. فدراتیف روسیه با استفاده از تجربۀ حضور اتحاد جماهیر شوروی در افغانستان، علاقمند مداخله و نفوذ در این کشور نبوده است. به همین دلیل، پس از یورش امریکا و متحدانش به افغانستان در سال 2001، با واشنگتن همکاری کرد.

ناظران باور دارند که ایالات متحدۀ امریکا با تبلیغات گستردۀ رسانه‌یی و اطلاعاتی در پی کشانیدن پای روسیه در مناسبات سیاسی و امنیتی جاری در افغانستان می‎باشد.

به باور تحلیلگران، روسیه با وجود تهدیدات داعش و دیگر گروه‌های تندرو، هنوز هم حاضر نیست که به گونۀ مستقیم در افغانستان مداخله کند. اما ایالات متحدۀ امریکا با راه‌اندازی تبلیغات و پروپاگندهای رسانه‌یی، تلاش می‌ورزد که پای روسیه را به منازعۀ طولانی و پیچیدۀ افغانستان بکشاند.

به باور ناظران، ایالات متحده و متحدانش میدان را در خاورمیانه به روسیه خالی کرده‌اند و در جنگ تمام‌عیار با روسیه و ایران شکست خوردند و اکنون در پی تلافی ناکامی‌های شان در افغانستان هستند.

افغانستان در هفده سال گذشته مخرج مشترک روابط و همکاری‌های مسکو و واشنگتن بوده است. ایالات متحده در اکراین، عراق، سوریه و بسیاری از مناطق دیگر با روسیه مشکل داشته است، اما در قضیۀ افغانستان دو کشور به طور باورنکردنی دیدگاه‌های مشترکی داشتند. اما به نظر می‌رسد طی دو سال پسین دیدگاه‌های مشترک دو کشور به دیدگاه‌های متضاد و متقابل جا باز کرده است.

از جنگ امریکا در افغانستان هفده سال سپری می‌شود. در این مدت، وضعیت به طور روزافزون رو به وخامت گراییده است. طالبان نه تنها تقویت شده‌اند و بر 50 درصد جغرافیای افغانستان مسلط گردیده‌اند، بل‌که بیشتر از 20 گروه تروریستی دیگر نیز در این کشور تولد شده است. با این حال، امریکا تلاش می‌ورزد بار ملامتی را از گردن خود به دور اندازد.

تبلیغات وسیع رسانه‌یی علیه روسیه در رسانه‌های افغانستان، پیامدهای نامطلوبی در روابط کابل- روسیه نیز برجا خواهد گذاشت. روس‌ها در یک‌ونیم دهه تلاش ورزیده‌اند که بدور از مناسبات و خصومت‌هایش با واشنگتن به افغانستان بنگرد. اما گویی اکنون قضیه عوض شده است. به تازه‌گی مشاور امنیت ملی افغانستان نیز اتهاماتی را بر روسیه وارد کرده است. از جمله او گفته است که روسیه اجماع منطقه‌یی در مبارزه با تروریسم را از بین برده است. مشاور امنیت ملی افغانستان پیشتر از جانب رسانه‎های روسی به حمایت و پشتیبانی از داعش متهم گردیده بود. چیزی که برخی اعضای مجلس افغانستان از جمله ظاهر قدیر، همایون همایون، لالی حمیدزی و شماری از کارشناسان نیز بر آن صحه گذاشتند.

ناظران معتقد هستند که حکومت وحدت ملی افغانستان در مناسبات و روابط خویش با کشورهای منطقه جانب بی‌طرفی را لحاظ نکرده است. برعکس آنچه حامد کرزی به آن تمرکز می‌کرد. حامد رکزی با وجود روابط نزدیک با امریکا، با ایران، روسیه، هند و چین نیز روابط بسیار نزدیک و سازنده داشت. اما حکومت وحدت ملی در مناسبات جهانی خویش تغییرات بنیادینی را به وجود آورده است. نادیده گرفتن کشورهای منطقه یکی از مهمترین علامات سیاست منطقه‎یی حکومت اشرف‎غنی بوده است.

اما روسیه بر نقش کشورهای منطقه در جنگ و صلح افغانستان تأکید می‌کند. به همین دلیل، نشست‌هایی را در این خصوص در مسکو میزبانی کرده است. اما ایالات متحده امریکا تلاش ورزیده است که نتایج و اهمیت این نشست‌ها را کم جلوه دهد.

مسکو به تکرار ابراز آماده‌گی کرده است که مذاکرات صلح افغانستان را میزبانی کند. اما به دلایل نا مشخص، طرف‌های دخیل در قضیۀ افغانستان با بی‌رغبتی با این پیشنهاد برخورد کرده‌اند.

افغانستان تنها در صورتی می‌تواند به صلح و ثبات دست یابد که کشورهای منطقه همکاری کنند. اکنون، بازی‌ها به گونه‌یی جریان دارد که از نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌یی جلوگیری صورت می‌گیرد. 
فارسی.رو

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

پنج اقتصاد برگ جهان

با ميوه ها آشنا شويد

مصر پایتخت اداری جدید را با هزینه ۴۵ میلیارد دلار می‌سازد