مادر بمب ها در افغانستان هم نتوانست نقش آمریکا در آسیای میانه را برجسته کند
/13.12.2017
مرکز تحقیقاتی و پژوهشی پارلمان اروپا در جدیدترین گزارش تحلیلی خود اعلام کرد که روسیه در صدد بیرون راندن آمریکا از آسیای میانه است.
خبرگزاری "ریانووستی" روسیه نوشته ست که محققان پارلمان اروپا در گزارش فوق توضیح داده اند که واشنگتن به دلیل افزایش نفوذ مسکو، مواضع و نقش خود را در آسیای میانه از دست می دهد.
علاوه بر این به نظر تحلیلگران پارلمان اروپا، تضعیف حضور نظامی ایالات متحده در آسیای مرکزی می تواند ناشی از کاهش عملیات های نظامی در افغانستان هم باشد.
قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان متحدان نظامی روسیه هستند که در سال 2014 میلادی قرقیزها را متقاعد کردند تا توافقنامه با آمریکا مبنی بر استقرار پایگاه هوایی نظامی «ماناس» را تمدید نکنند.
مرکز تحقیقاتی و پژوهشی پارلمان اروپا در این گزارش همچنین یادآور شد که آمریکا فرصت حمل و نقل سلاح را از طریق روسیه به افغانستان نیز از دست داده است. در سال 2015،دیمیتری مدودف، نخست وزیر روسیه، حمل و نقل سلاح آمریکا از طریق شبکه تأمین شمال را بر روی این کشور بست.
این در حالی است که آمریکا از سال 2015-2008 سلاح و مهمات را از طریق روسیه به افغانستان حمل می کرد و
این مسیر حمل سلاح آمریکا به این کشور نیز مسدود شد.
علاوه بر این، حجم تجارت روسیه با دیگر کشورهای منطقه در مقایسه با حجم تجارت آمریکا با کشورهای منطقه در یک سطح بسیار بالاتری قرار دارد. حجم تجارت آمریکا با کشورهای منطقه تنها 2.4 درصد تجارت آسیای مرکزی را تشکیل داده که سهم روسیه در این زمینه به 18 درصد رسیده است.
در همین حال "آلکسی لئونکوف" کارشناس نظامی و مدیر تجاری مجله «آرسنال میهنی» معتقد است که آمریکا نتوانسته است در طول تمام سال های حضور خود در آسیای مرکزی به موفقیت دست یابد.
لئونکوف با اشاره به حضور 16 ساله آمریکا در آسیای مرکزی، به ویژه در افغانستان، و عملیات ضد هراس افکنی نیروهای آن در این کشور، می گوید با نتیجه گیری از حضور و عملیات آمریکا در افغانستان، به این نتیجه می رسیم که آمریکا عملا هیچ دستاوردی در طول 16 سال حضور خود در این کشور نداشته است و منطقه آسیای مرکزی همچنان ناامن است.
این کارشناس روس گفت: روسیه با تعقیب یک پالیسی موثر بلند مدت با کشورهای سابق شوروی، از جمله قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان و قرقیزستان توانست شرایط را به نفع خود تغییر دهد، چنانچه قرقیزستان در سال 2014 از تمدید توافقنامه با آمریکا مبنی بر استقرار پایگاه هوایی نظامی این کشور در قلمرو خود خودداری کرد.
لئونکوف در ادامه گفت: در حال حاضر این کشورها به نحوی در سازمان پیمان امنیت جمعی اشتراک دارند و عملیات نظامی موفق ما در سوریه نیز توجه متحدان مان از جمله ایران و هند را جلب کرده است. پاکستان نیز در صدد بهبود روابط خود با سوریه است. وضعیتی به وجود آمده است که نیروهای آمریکایی و در کل تمام پالیسی آمریکا بر گسترش نفوذ خود تنها در یک قلمرو که آن هم افغانستان است متمرکز است، و از آنجایی که در افغانستان هم با شکست مواجه شده اند، نقش و نفوذ آن به شدت در حال کاهش است.
لئونکوف همچنین تاکید کرده که؛ علی رغم اینکه آمریکا "مادر همه بمب ها" را در افغانستان استفاده کرد، اما نتوانست کشورهای آسیای مرکزی را تحت تاثیر قرار دهد و نگرش آن ها را نسبت به خودش تغییر دهد. کشورهای منطقه نه تنها از پرتاب بزرگترین بمب آمریکا در قلمرو افغانستان حمایت نکردند، بلکه آن را نکوهش نیز کردند. با وجود اینکه اقدامات آمریکا سبب برجسته کردن نقش آن در آسیای مرکزی نشد، اما این کشور با همکاری متحدان خود همچنان به تضعیف نفوذ رو به رشد روسیه در منطقه تلاش می کند.