طرح حكمتيار رد مي شود



بررسی پیشنهاد جدید گلبدین حکمتیار برای واگذاری برخی مناطق به طالبان؛

حزب اسلامی: پیشنهاد حکمتیار باعث نفوذ قانون در مناطق طالبان و کاهش تلفات جنگ می‌شود/ مژده: طالبان طرح پیشنهادی حکمتیار را رد می‌کند

به دنبال گفتگوی اخیر گلبدین حکمتیار با روزنامه نیویورک تایمز و پیشنهاد این‌که حکومت برخی مناطق را به صورت خودمختار در شماری از ولایت‌ها در اختیار گروه طالبان قرار دهد، یک سخنگوی حزب اسلامی به خبرنگار آوا می‌گوید، این طرح آقای حکمتیار، در حالی که دولت بر بسیاری از مناطق کنترل ندارد، می‌تواند از یک‌سو باعث نفوذ قانون در مناطق تحت تصرف طالبان شود و از سوی دیگر، از نیروهای طالبان برای مدیریت مناطق محلی استفاده گردد، اما به باور وحید مژده، طالبان طرح پیشنهادی آقای حکمتیار را رد می‌کند.
حزب اسلامی: پیشنهاد حکمتیار باعث نفوذ قانون در مناطق طالبان و کاهش تلفات جنگ می‌شود/ مژده: طالبان طرح پیشنهادی حکمتیار را رد می‌کند
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا)، حمید عزیزی در گفت‌وگو با آوا با بیان این‌که "تمام نهادهای جامعه جهانی و ناظر گفته اند که 57 الی 60 درست خاک افغانستان تحت تسلط نیروهای مخالف این کشور است و از طرف دیگر در بسیاری ولایات، دولت فقط در مرکز ولایت رفت و آمد دارد و نمی‌تواند به دیگر مناطق برود"، خاطرنشان کرد: "وقتی چنین کاری است، بیاید کاری کنیم که قانون در آنجا جاری شود. در بسیاری مناطق افغانستان قانون طالبان تطبیق می‌شود و طرح آقای حکمتیار می‌تواند باعث نفوذ قانون در مناطق تحت تصرف طالبان باشد و هم از نیروهای طالبان برای مدیریت مناطق محلی استفاده صورت بگیرد".
وی اضافه کرد: "پیشنهاد آقای حکمتیار باعث کاهش آمار تلفات جنگ و خون‌ریزی‌ها می‌شود. ما امیدوار هستیم که طالبان هم به این کار لبیک بگویند و بر اساس خیر و صلاح مردم افغانستان، تصمیم‌گیری کنند".
 
عزیزی: پس از صلح حزب اسلامی، ارتباط طالبان با دولت افزایش یافته/ اگر ظرفیت پذیرش طالبان وجود میداشت، تا حالا صلح با طالبان هم امضاء میشد
عزیزی در پاسخ به این سوال که نقش گلبدین حکمتیار پس از پیوستن به روند صلح، برای زمینه‌سازی میان گفت‌وگوها بین حکومت و طالبان چه بوده است؟ خاطرنشان کرد: "بعد از زمانی که موافقت‌نامه صلح میان حزب اسلامی و دولت افغانستان امضاء شد، ارتباطات طالبان با دولت افغانستان افزایش یافت؛ کنفرانسی که در ترکیه شکل گرفت و در آن‌جا نمایندگان زیاد طالبان حضور داشتند و قرار بود علنی نشود، اما شد، که باعث شد طالبان در داخل جریان تشکیلات خود تحت فشار قرار بگیرند. این تحولات بعد از موافقت نامه صلح با حزب اسلامی بود".
وی در ادامه بیان کرد: "طالبانی که دو سال پیش در کنفرانس افغانستان، امریکا، چین و پاکستان شرکت نکردند، امروز حداقل آماده شدند که به سمت صلح روی بیاورند و در مرحل اول، آن‌ها اعلام آمادگی کردند که با امریکا مذاکره کنند".
به گفته این سخنگوی حزب اسلامی، در ساختار حکومت و بیرون آن، جهت‌ها و گروهک‌هایی هستند که علیه پروسه صلح کار می‌کنند. این‌ها زمینه را برای تطبیق موافقت‌نامه صلح تنگ‌تر می‌کنند و به همین خاطر طالبان را برای برقراری یک صلح عزت‌مندانه مأیوس می‌سازند.
به باور وی، طالبان در گذشته هر نوع مذاکره را رد می کردند، اما حالا کم کم آماده صلح شده و زمینه فراهم‌تر شده است.
در این مورد، عزیزی می‌گوید حکمتیار از نفوذی که داشته، استفاده کرده و راهی را که حکمتیار تحت یک پروسه بین‌الافغانی و بدون دخالت خارجی‌ها باز کرد، یک تحول بزرگ ایدئولوژیک و سیاسی در افغانستان بود.
وی بیان کرد: "اگر ظرفیت پذیرش طالبان در افغانستان وجود می‌داشت، تا حالا موافقت‌نامه صلح با طالبان هم امضاء می‌شد و شاید رهبران طالبان امروز در کابل حضور می‌داشتند، ولی متأسفانه این ظرفیت در دولت وجود ندارد. نمونه‌اش را می‌توانید در عدم تطبیق موافقت‌نامه صلح با حزب اسلامی و در موضع‌گیری‌های مغرضانه بعضی از افراد مثل رئیس پیشین امنیت ملی کشور آقای امرالله صالح در داخل و بیرون دولت علیه پروسه صلح، ببینید".
 
وحید مژده: طرح پیشنهادی حکمتیار از سوی طالبان رد میشود
اما در واکنش به طرح تازه گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی، وحید مژده، کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگو با خبرنگار آوا خاطرنشان کرد: "موضوع واگذاری بعضی از ولایات برای طالبان از سوی آقای حکمتیار فقط یک پیشنهاد بوده در آخرین نشستی که طالبان در دسامبر 2015 داشتند، گفتند که هیچ گونه قدمی را که از آن بوی تجزیه افغانستان بیاید، نمی‌پذیریم".
وی ادامه داد: "چنین پیشنهادی را که آقای حکمتیار کرده، در دسامبر 2015 هم دولت افغانستان به گروه طالبان کرده بود و آنان گفتند که چنین کاری امکان پذیر نیست و رد کردند". به باور وی، طالبان طرح پیشنهادی آقای حکمتیار را رد می‌کند.
این آگاه مسائل سیاسی افزود: "حکمتیار اگر می‌توانست با طالبان رابطه برقرار کند، اصلا با پروسه صلح موافقت نمی کرد. دلیل آمدن حکمتیار به حکومت همین بود که تمام خواست‌هایش از سوی طالبان رد شد و وی به پروسه صلح پیوست".
وی با بیان این‌که حکمتیار می‌خواست به عنوان یک گروه مستقل در جنگ افغانستان سهم داشته باشد، خاطرنشان کرد: "اما طالبان به حکمتیار گفته بود که شما می‌توانید جزئی از گروه طالبان باشید که این پیشنهاد را حکمتیار قبول نکرده بود. آقای حکمتیار در ابتدا هم با طالبان رابطه خوبی نداشت و وقتی به پروسه صلح پیوست نیز اولین حرفش هم ضد طالبان بود".
به باور آقای مژده، اگر طالبان چنین خواست‌های می‌داشتند، ضرور نبود که از آدرس حکمتیار مطرح شود، بلکه خودشان می‌توانستند آزادانه چنین پیشنهادی کنند.
گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی در گفت‌وگویی با روزنامه امریکایی نیویارک تایمز گفته است که حکومت برخی مناطق را به صورت خودمختار محلی در شماری از ولایات کشور در اختیار گروه طالبان قرار دهد و وی این طرح را به رییس‌جمهور غنی داده است.
حکمتیار از این مناطق به عنوان "ولایات صلح" نام برده و افزوده که نیروهای دولتی افغانستان باید از آن خارج شوند.
حکمتیار تأکید کرده که رییس‌جمهور غنی از این طرح حمایت کرده و امیدوار است برای برقراری صلح و ثبات در کشور، آن عملی شود.
این در حالی است که رییس‌جمهور غنی هفته گذشته در نشست پروسه کابل، پیشنهاد جدیدی را برای صلح با طالبان ارائه کرد و گفت، در صورتی طالبان به روند صلح بپیوندند، حکومت حاضر است این گروه را به عنوان حزب سیاسی به رسمیت بشناسد و برای این گروه در کابل دفتر باز نماید، اما طالبان نشست اخیر پروسه کابل را توطئه‌یی برای تسلیمی این گروه خواند.
 

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

پنج اقتصاد برگ جهان

مصر پایتخت اداری جدید را با هزینه ۴۵ میلیارد دلار می‌سازد

آب درمانی" مزایا و مضرات