صلح براي افغانها در فورمت مسكو
ضرورت تداوم گفتگوهای صلح در فارمت نشست مسکو
/8.4.2019
محمد نادر شاه، رئیس کمیته تدارک نشست بین الافغانی مسکو
نشست صلح بینالافغانی رهبران سیاسی افغانستان و نمایندگان تحریک طالبان در مسکو نشان داد که دستیابی به صلح و آشتی در افغانستان دور از دسترس نیست.
جنگ و خشونتهای چهل ساله در افغانستان در کنار اینکه موجب عقبمانی اقتصادی و اجتماعی شده، جان هزاران انسان بیگناه را گرفته و میلیونها تن دیگر را آواره ساخته است.
بحران افغانستان نهتنها برای خود افغانها مایۀ درد، رنج و اندوه بوده؛ بلکه اکثریت کشورهای منطقه را نیز به مخاطره انداخته است. کشورهای منطقه بهگونۀ مستقیم از اوضاع نابسامان امنیتی و سیاسی در افغانستان متأثر شده و فعالیت گروههایی همانند داعش و القاعده تهدید مستقیم به این کشورها میباشد.
ویرانیهای ناشی از جنگ و خونریزی بیپایان، همۀ طرفهای درگیر را به این نتیجه رسانده است که بحران جاری راهحل نظامی ندارد و باید از طریق گفتوگو، مصالحه و تفاهم، به جنگ و برادرکشی در افغانستان پایان داد.
برای حل سیاسی بحران افغانستان و شروع رسمی مذاکرات میان طرفها، نشست بینالافغانی 5- 6 فبروری مسکو، یک نقطۀ عطف و فرصت استثنایی بود. برای نخستینبار در 20 سال گذشته در این نشست جریانهای متخاصم، دورهم جمع شدند و با تسامح و انعطافپذیری، به دیدگاهها و نکتهنظرات همدیگر گوش فراداده و مطالبات و نظریات خویش را در فضای دوستانه و صمیمانه، به طور مسالمتآمیز مطرح کردند.
نشست بینالافغانی مسکو، نشاندهندۀ تغییر بزرگ در دیدگاه طالبان و جریانهای ضد طالبانی بود. آنان با انعطافپذیری و حسن نیت، به اقناع یکدیگر پرداختند و نشان دادند که ادامۀ چنین گفتوگوهایی میتواند منجر به ختم جنگ و تأمین صلح پایدار و با عزت در سرزمین ما شود.
برای ما جای خرسندی و مسرت است که اشتراککنندگان نشست، یکپارچه از نحوۀ مدیریت، برنامهریزی و فراهمسازی فضای مناسب برای گفتوگوها، ابراز رضایت کردند. تلاش ما این بوده است که از فرصت دست داده در راستای اتحاد، همدلی و ختم جنگ استفاده صورت گیرد.
تدویر نشست بینالافغانی مسکو، یک ضرورت و نیاز مبرم بود. بحث مذاکرات صلح با طالبان، از سالها بدینسو در جریان بود. مقامات کشورهای منطقه و جهان به تکرار باهم و با نمایندگان طالبان و حکومت افغانستان گفتوگو کردند. اما مردم افغانستان که مالک و صاحب سرزمینشان هستند و مذاکرات صلح به آنها بر میگردد، از همۀ این نشستها غایب بودند. تا چند ماه پیش هرگز زمینه برای گفتوگوی رودروی مردم افغانستان فراهم نشده بود. اما خوشبختانه نشست مسکو زمینه را فراهم ساخت که افغانها به طور مستقیم با یکدیگر به گفتوگو بپردازند. فضای نشست، نشاندهندۀ این بود که میتوانند یکدیگر را تحمل کرده و در نهایت به توافق دست یابند.
حقیقت مسلم است که در نشست بینالافغانی مسکو سنگبنای مذاکرات صلح افغانستان شد. همۀ کشورهای تأثیرگذار معترف هستند که گفتوگوهای صلح در چارچوب نشست مسکو برگزار شود. در داخل افغانستان، بسیاری از جریانها و چهرههای با نفوذ به ویژه شخصیتهاییکه در نشست مسکو شرکت کرده بودند، از ادامۀ گفتوگوها در فارمت نشست بینالافغانی مسکو پشتیبانی میکنند. تحریک طالبان نیز در اعلامیهیی خواستار ادامۀ گفتوگوها در چارچوب نشست مسکو شده است.
در روزهای پیش رو نشست صلح در دوحه برگزار میشود. ما ضمن تأکید بر اهمیت گفتوگوهای بینالافغانی، به منظور گرفتن نتایج و دستآوردهای ملموس انتظار داریم که نشست در چارچوب فارمت نشست بینالافغانی مسکو دنبال شود. چنانچه در مسکو شاهد بودیم که نشست از جانب افغانها سازمانیدهی، برنامهریزی و مدیریت شد. هر نشست و برنامهیی، بدون مشارکت مردم افغانستان و جریانهای با نفوذ و تأثیرگذار، به نتیجهیی نخواهد رسید.
در جر و بحث های نشست فبروری بین الافغانی مسکو بر ضرورت شرکت هیات حکومت افغانستان در نشست های صلح تاکید صورت گرفت. از این رو معرفی هیأت واحد از جانب جمهوری اسلامی افغانستان در گفتوگوهای صلح با طالبان در دوحه باعث خرسندی ما شد و این را یک پیشرفت میدانیم. انتظار داریم که حکومت افغانستان با ترکیب جامع و ملی، به مذاکرات صلح بینالافغانی بپیوندند.
به هر رو، ما افغانها از هر ابتکار و تلاشی در زمینۀ ختم برادرکشی، خونریزی و خشونت استقبال میکنیم و انتظار داریم مردم افغانستان در کنار سایر ملتهای منطقه و جهان در صلح و صفا با خود و دیگران زندگی کنند.
فارسی.رو |