افغانستان و روسیه



سفیر افغانستان: مناسبات افغانستان و روسیه تاریخ طولانی دارد
12:29

1389 / 07 / 30


روشن مصطفین رئیس بخش فارسی خبرگزاری «ریا نووستی» به همکاری دوکتور
شاه محمود نیک همکار خبرگزاری و مساعدت دوکتور لطیف بهاند مسوول بخش فرهنگی سفارت افغانستان برای اولین بار با جلالتماب عزیزالله کرزی سفیر کبیر نو جمهوری اسلامی افغانستان در فدراسیون روسیه مصاحبه انجام داده که توجه شما را به ان جلب میداریم.
سوال: جلالتماب سفیر! ایا شما بار اول به روسیه تشریف اورده اید؟ مسکو و اب و هوای ان را چگونه یافتید؟
جواب: من بار اول نیست که به روسیه امده ام، من در سال های گذشته نیز بارها از روسیه دیدن نموده ام. من از جمله ماموران سابقه دار افغانستان هستم و بارها به اینجا مسافرت کرده ام. من همیشه دوست دارم در مسکو باشم. روسیه کشور بسیار زیبا است و در همسایگی ما قرار دارد. هر افغان نسبت به روسیه نظر نیک دارد. ما دوست داریم از مناظر زیبای ان لذت ببریم و با مردم خوب و با صفای این سرزمین علایق داشته باشیم و من در اینجا خود را بیگانه احساس نمی کنم.
من از هوای سرد روسیه هیچگونه هراس ندارم. ما در کابل نیز مانند زمستان مسکو، زمستان های سردی داشتیم و چیزیکه برای من بسیار جالب است، ان اینکه من مدت زیادی را در عربستان سعودی سپری نموده ام، جای که درجه حرارت تا 52 درجه میرسد و در انجا من اثر از باران نه دیده بودم و حالا، وقتیکه به باران و هوای سرد می نگرم، از ان لذت می برم.
سوال: شاغلی سفیر! شما تجربه بسیار زیاد کار دیپلوماتیک دارید و شما شخصیت مجرب سیاسی هستید، اگر لطف نمائید برای ما این موضوع را توضیح دهید که ایا مفکوره امدن شما به صفت سفیر به روسیه مفکوره شما بود و یا ان را رئیس جمهور افغانستان پیشنهاد نموده است؟
جواب: شما خوب میدانید که برای افغانستان روسیه کشور نو نیست، روابط افغانستان و روسیه تاریخ طولانی دارند و در زمان زارهای روس شروع شده و تا به امروز ادامه دارد.
روسیه در این منطقه یک کشور بزرگ است و همواره در قضایای بین المللی و کشورهای منطقه تائثیرات بزرگ را بجا گذاشته است.
ما در طول تاریخ روابط داشتیم و این روابط پر از فراز و نشیب ها بودند، گاهی باهم نزدیک بودیم، گاهی از هم کمی دور بودیم، گاهی ایام تلخ را پشت سر گذاشتیم و گاهی ایام با لذت سپری نموده ایم و چنین فراز و نشیب ها در طول سیاست تمام جهان وجود داشتند. افغانستان نیز از این امر مستثنی نیست.
ما بعد از ایام بسیار دشوار که در طول تاریخ سیاست خود پشت سر گذاشتیم، بالاخره به یک سیستم جهانی برای اوردن صلح و سلم در منطقه که در نهایت امر به صلح و سلم در جهان منجر شده می تواند، داخل شدیم. ما احساس کردیم که کشور بسیار بزرگ جهان که در حل قضایای بین المللی نقش نهایت موثر دارد، از نظر دور مانده است و اگر این کار از جانب روسیه صورت گرفته باشد، هم درست نیست و اگر از طرف ما صورت گرفته باشد، با معیارهای سنجیده شده سیاست جهانی به هیج وجه کاملاً سازگار نیست.
از همینرو، زمانیکه وضع در افغانستان اندکی بهبود یافت دولت افغانستان، خاصتاً رئیس جمهور افغانستان که با رئیس جمهور روسیه دوستی بسیار نزدیک دارد، مرا موظف ساخت تا من به این کشور بیایم و مناسبات روسیه و افغانستان را از صفحه جدید، بدون هرگونه سیاهی، بدون هرگونه لکه و خال سر از نو بگشائیم و ان را توسعه بخشیم. تا افغانستان و روسیه دوباره مناسبات شان را به همان مقیاس از سر بگیرند که در زمان سابق وجود داشتند.
سوال: ایا ما تقرر شما، شخصیت دارای تجربه بزرگ سیاسی را میتوانیم به مثابه نشانه
توجه به توسعه مجدد مناسبات افغانستان و روسیه تلقی نمائیم؟
جواب: من بالکل به شما اطمینان میدهم که این صفحه جدید در مناسبات افغانستان و روسیه است. من به همین منظور به این کشور امده ام و این رسالت من است، تا در روابط دو کشور صفحه نو بگشایم و این وظیفه از طرف دولت افغانستان و خاصتاً از طرف جلالتماب رئیس جمهور افغانستان به من داده شده، تا ما روابط با روسیه، مانند سایر کشورهای جهان بهبود بخشیم که هردو طرف از ان استفاده شایان بکنند. ولی یک سخن قابل تذکر است که ما در طول تاریخ سیاست واضح داشتیم و حالا نیز ان را تعقیب میکنیم و ان اینکه ما به قیمت سیاست یک کشور با کشور دیگر مناسبات نمی داشته باشیم. مناسبات ما با کشورها همیشه بصورت جداگانه بر روی دوستی و علایق مستقیم استوار بوده با دولت دیگر، بدون هیچگونه ملحوظات راجع به کشور دیگر صورت گرفته، یعنی موجودیت قوای خارجی در افغانستان، موجودیت قوای ناتو ویا ایالات متحده امریکا و یا سایر قدرت ها به منزله تغییر روابط با روسیه فدراتیف نیست، بلکه ما ارزو داریم که روسیه فدراتیف نیز مانند سایر کشورهای جهان در مسایل سیاسی افغانستان سهم بارز داشته باشد، تا هم در سیاست بین المللی و هم در مسایل فرهنگی و اقتصادی افغانستان رول بسزای بازی کرده بتواند.
سوال: جلالتماب سفیر، به نظر شما روسیه در کدام عرصه های اقتصادی در افغانستان میتواند همکاری نماید؟ طوریکه به همه معلوم است، اتحاد شوروی در زمانش تعداد زیادی پروژه ها در افغانستان اعمار نموده بود. ایا به نظر شما روسیه فعلاً در عرصه های انرژی، نفت و گاز همکاری نموده میتواند؟ ایا چنین همکاری ممکن است؟ و تا چه اندازه غرب میتواند مانع کار تشبثات روسیه در افغانستان گردد.
جواب: ابتداء باید بگویم که فغانستان یک کشور ازاد است و ما زیر هیچ نوع تعهد نه به جهان غرب و نه به جهان شرق قرار نداریم و تمایل نشان نداده ایم که باعث سلب حقوق تجارتی و یا اقتصادی کشور دیگر گردد. دروازه های افغانستان به روی تمام جهان باز است. ما یک کشور ازاد هستیم، ما از خود قانون اساسی داریم. ما رئیس جمهور منتخب داریم و ما بطور متواتر به شکل تدریجی و فوق العاده محتاطانه به طرف دمکراسی پیش میرویم و از همینرو هیچگونه مانع و اراده در مقابل فعالیت های کشورهای دیگر، خاصتاً روسیه فدراتیف را نمی بینیم.
در قسمت مسایل انکشاف افغانستان و تجارت افغانستان سهم روسیه چیزی نو نیست. باید یاداوری نایم که روسیه در سال های متمادی، حتی گفته میتوانم ا 60 - 70 سال به این طرف در انکشاف افغانستان، در سیاست افغانستان، در اقتصاد و کلتور افغاستان سهم بارز داشته، پروژه های بسیار بزرگ در افغانستان ساخته است و گفته میتوانیم که در اعمار زیربنای اقتصادی افغانستان همیشه و همواره رول بارز داشت.
متاسفانه، ایام ناگوار که در مناسبات دو کشور امد و موجب ناارامی ها در کشور شد و این ناارامی ها به ان منجر گردیدند که اکثر پروژه ها در افغانستان یا به حالت تعلیق درایند، یا تخریب شوند و یا بکلی از بین بروند، ما را مجبور ساخته که ما به اعمار مجدد انها بار دیگر توجه کنیم. چون این پروژه ها همه به کمک روسیه ساخته شده اند، پس ما بسیار ارزو داریم که روسیه فدراتیف در بازسازی افغانستان، خاصتاً در تکمیل نمودن زیربنای اقتصادی که اساس ان در زمان شوروی سابق گذاشته شده بود، یکبار دیگر در افغانستان اقدم نماید و توسط مساعی جمیله خود بر اساس توافقات دو جانبه و توسط همکاری ها بین دو کشور موفق شوند که زیربنای اقتصادی ما را دوباره اعمار بکند و افغانها با ان از هر لحاظ از صمیم قلب در این راه، چه از لحاظ دولتی، چه از لحاظ نهادهای سکتور خصوصی موافقت دارند و همکاری لازم را انجام خواهند داد.
سوال: محترم سفیر، خوانندگان ما اکثراً این سوال را می پرسند که اپوزیسیون در افغانستان چه شکل دارد؟ زیرا در افغانستان نیروهای مختلف فعالیت میکنند و همه خوانندگان ارایش این نیروها را در افغانستان نمیدانند. انها میدانند که طالبان، حزب اسلامی گلبدین حکمتیار و گروه حقانی وجود دارند. ایا به نظر شما این اپوزیسیون در مقابل حکومت فعلی است؟ ایا به غیر از اپوزیسیون مسلح، اپوزیسیون سیاسی نیز در افغانستان وجود دارد؟
جواب: مساله افغانستان با چنین تحلیل مورد فهم قرار گرفته نمیتواند. مساله افغانستان یکی از مسایل بسیار پیچیده به سطح منطقه و جهان است.
من به شما به صراحت لهجه گفته میتوانم که ملت افغان یا حکومت افغانستان از هیچ قدرت جهان دعوت نکرده است، تا به افغانستان بیایند و انها عساکر خود را بیاورند در افغانستان مداخلات داشته باشند و یا برای ما از نگاه نظامی و غیرذالک چیزی انجام دهند. مسایل که رخ داده، به اساس فیصله های سازمان ملل متحد و دیگر سازمان های بین المللی و سایر ممالک جهان مانند کشورهای عضو ناتو، اتحادیه اروپا و بعضی سازمان های دیگر در افغانستان طرح ریزی شده اند.
با امدن صلح در افغانستان، واضحاً مانند سایر کشورهای دیگر جهان، یک گروپ در حکومت کار میکند و زمام امور را بدست میگیرد و گروپ های دیگر به شکل اپوزیسیون وارد صحنه میشوند و انها با حکومت مخالفت میکنند. چون این گروپ های اسلامی موجود در افغانستان در جریان مبارزات در افغانستان در زمان حضور نیروهای شوروی سابق بوجود امده و انها در ان دوران سهم بارزی داشتند و امروز که انها از همه نعمات محروم شده، طبعاً مبارزه میکنند، تا در افغانستان جای پای داشته باشند.
دولت فعلی افغانستان کوشش میکند به کمک سازمان های بین المللی و کمک خود مردم افغانستان و با استفاده از ساختارهای عشیروی و قبیلوی افغانستان انها را به دور یک میز جمع کند و با انها به یک پیمان صلح برسد و در افغانستان یکبار دیگر صلح و سلم برقرار شود. رئیس دولت افغانستان در این راه قدمهای بسیار موثر برداشته است. و ما خوشبخت هستیم که جهان در این راه با ما همنوا است و همین اکنون ما با گروه طالبان، با گروه حکمتیار و سایر گروه های اسلامی و گروه های سیاسی دیگر که در افغانستان به صفت احزاب ناموافق، یا احزاب مخالف کار میکنند، تماس های نزدیک داریم و به بسیار زودی شما خبرهای بسیار زیادی خواهید شنید که ما با انها به توافق خواهیم رسید و انها هم در دولت افغانستان سهیم خواهند شد و افغانستان از این منجلاب بدبختی، بی امنیتی و بسیاری
پرابلم های دیگر رهایی خواهد یافت.

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

پنج اقتصاد برگ جهان

مصر پایتخت اداری جدید را با هزینه ۴۵ میلیارد دلار می‌سازد

آب درمانی" مزایا و مضرات