خواب و زندگی ؟

آیا گاهی به ارزش خواب فکر کرده اید ؟
نوشته : داکتر جلیله سلیمی - سویدن
خواب نیاز مبرم و اساسی زندگی است . همه انسانها تقریبا یک سوم زندگی خود را در خواب سپری میکنند .
خواب خوب متعلق به زندگی خوب است. ما میخوابیم برای اینکه بدن ما استراحت کند و آرامش خود را باز یابد . در جریان خواب بدن خود را آزاد میسازد . عضلات بدن خود را سست و رها ساخته و در حالت آرامش کامل قرار میگیرند هورمون ها متلاشی شده و حافظه خود را مرور کرده و به خود نفوذ میکند واطلاعات تازه را به مغز میفرستد .
با خواب خوب شخص میتواند خود را برای تقاضا های زندگی روز بعد بیشتر آماده بسازد
ممکن شما به سختی بخوابید و یا هم در جریان خواب چندین بار بیدار شوید و دو باره خوابیدن تان مشکل شود . اگر شما خواب کوتاه دارید و با این خواب بدن تان آرامش خود را باز یافته است ممکن نیست نگران باشید چون بدن شما با این خواب کوتاه استراحت کرده است . اگر شما احساس میکنید هنوز کسالت دارید و ناراحت هستید این میتواند یکی از فکتور های اساسی در اختلالات خواب شما باشد.
برای اینکه بهتر بخوابید شما باید در باره خواب نارمل آگاهی کامل داشته باشید و یا هم عادت خوابیدن خود را درک کرده باشید که در چی حالت های خواب شما مختل میشود .
بسیاری وظایف مهم و اساسی بدن مربوط به خواب خوب و راحت میشود و خواب انسان را اصلاح ساخته و برای کار . تعلیم و اموزش آماده میسازد.
مقاومت انساج بدن را در مقابل حوادث بیشتر میسازد. خواب ساعت بیولوژیکی بدن است که میداند ما باید چی وقت بخوابیم و چی ساعتی بیدار شویم که این رهبری را از قسمت مرکز مغز بنام هایپوتلموس دریافت میدارد .
وقتی بدن خود را برای خواب آماده میسازد . این زمان است که این فرمان را از هایپوتلموس دریافت میدارد. این حالت است که بدن دیگر نمیخواهد به فعالیت روزمره ادامه بدهد . میخواهد به زمین به حالت آرامش دراز بکشد . در این حالت درجه حرارت بدن به صورت اتوماتیک پایان تر از زمان بیداری میشود و شخص خود را خسته احساس میکند . پس بسیار مهم است که وقتی بدن تان این فرمان را دریافت میکند باید با او هماهنگ باشید و ریتم بدن تان را تعقیب کنید در غیر آن بدن شما با شما ناسازگار خواهد شد انوقت است که حتی نا سازگاری بدن شما موجب بی نظمی در تمام زندگی تان خواهد شد .
خواب حالت غیر فعال شدن تمام بدن نیست . در جریان خواب ما پنج مرحله را سپری میکنیم که بنام سیکل خواب یاد میشود .

مرحله اول خواب: شما به بستر دراز کشیده اید و خود را خواب آلود احساس میکنید که این مرحله خواب یک مرحله بین خواب و بیداری است . در این مرحله بدن هنوز استراحت نکرده است .

مرحله دوم خواب: شما خوابیدید ولی به آسانی بیدار میشوید . خواب شما از اینجا آغاز میشود ولی بدن هنوز بیدار است و در مقابل خواب جواب نداده است. ممکن است بعد از نیم ساعت بدن شما به صورت کامل بخوابد .

مرحله سوم خواب: خواب عمیق :حالا بدن به صورت کامل استراحت کرده است و آرامش یافته است استراحت بدن اینجا آغاز میگردد. عضلات خود را سست و رها میسازند .و شخص گیج میشود. حالا به آسانی بیدار نمیشوید و افکار شبگردی را آغاز میکنید .
حالا برای بیدار شدن از خواب عمیق یک زمان در کار است شخص نمیتواند دفعتا از خواب عمیق بیدار شود . خواب عمیق فقط 10 تا 15 فیصد تمام خواب شبانه را تشکیل میدهد .

مراحل چهارم و پنجم خواب :مراحل است که ما خواب میبینیم که این حالت هم بیشتر در جریان خواب عمیق و یا در مراحل آخر خواب عمیق صورت میگیرد. جنبش و حرکت در چشم ها دیده میشود .
در جریان خواب دیدن حرکات چشم سرعت مییابد . اگر شما شخص را در حالت خواب میبینید که چشمش حرکت میکند در جریان خواب دیدن است .ولی وقتی بیدار میشوید شما فقط قادرید که آخرین خواب خود را بیاد بیاورید . که این خواص همه انسانها است نمیتوانند همه خواب های که در طول شب میبینند به یاد بیاورند فقط آخرین خواب خود را میتوانند به خاطر بسپارند.

چی مدت ما باید بخوابیم:
خواب اشخاص بالغ فقط 6 الی 9 ساعت در یک شبانه روز به حالت نورمال است . ولی مدت خواب ممکن است در میان اشخاص مختلف ود ر حالت های مختلف فرق داشته باشد . ولی در هر صورت باید شخص در یک شبانه روز 6 الی 9 ساعت باید خواب نارمل داشته باشد .
نوزادان در یک شبانه روز تقریبا 20 ساعت میخوابند که این حالت نور مال است.
با بزرگ شدن سن خواب به تدریج کم میشود ولی در جریان نوجوانی یک بار دیگر خواب به انسانها غلبه میکند و ضرورت انسانها به خواب در این سن بیشتر میگردد
چون در سن نوجوانی پیشامد هاو فعالیت های به دلیل متلاشی شدن و فعال شدن هورمون های بزرگ اتفاق میافتد که بیشتر به صورت اتوماتیک این فعالیت ها و اتفاقات در جریان خواب صورت میگیرد.
وقتی سن بزرگ میشود خواب کمتر میشود چون نیاز به خواب کمتر میشود . تمام انسانها وقتی به سن بزرگسالی میرسند یک تغییر اساسی را در خواب خود احساس میکنند که این حالت برای تمام انسانها یکسان است . خصوصا کسانی که در مراحل نزدیک پیری میرسند این حالت بیشتر اتفاق میافتد. که بعدا خود به خوبی احساس کرده با این حالت عادت میگیرند .
انسانها را نظر به خواب شان میتوانیم به دو گروپ مردم تقسیم نماییم.

1_انسانهای سحر خیز : شب زود میخوابند و صبح وقت بیدار میشوند
2_ انسانهای بیدار شب که شبها تا ناوقت شب بیدار میمانند و بعدا روز میخوابند.

انسانهای کهن سال اغلبا خواب سنگین ندارند و آسانتر از جوانان از خواب بیدار میشوند.
در طول سال های کهن سالی شخص شاید به طور کامل خواب عمیقش را از دست بدهد و ساعات بیداری اش بیشتر شود
زود بیدار شدن کهنسالان کدام اختلال خواب را حکایه نمیکند . ولی اگر این زود بیدار شدن در جوانان باشد اختلال خواب گفته میتوانیم
بسیاری ها از بیدار خوابی و زود بیدار شدن از خواب در صبح بسیار راضی اند .
ولی اگر شخص خواب خود را در طول شب تکمیل کرده باشد و صبح زود از خواب بیدار شود اختلال نیست ودر غیر آن این حالت را هم اختلال خواب گفته میتوانیم چون شخص معیار خواب شبانه روزی خود را تکمیل نکرده است.

کدام اشخاص بیشتراختلال خواب دارند?
اشخاص مریض; پرابلم های خواب انها میتواند مربوط به حالات روانی . جسمی باشد
مثلا شخصی اگر دردی در یکی از اعضای بدنش داشته باشد و یا هم تشنج عضلی داشته باشد نمیتواند درست بخوابد
تپش قلب و یا هم حرکات نا منظم قلب و اختلالات قلبی . فلج مغزی. مریضان پارکینسون ) مریضان که لرزه در بدن شان دارند( و یا هم عوامل نگرانی در خواب میتواند گاهی به سیستم کلیوی هم ارتباط داشته باشد که این عوارض شخص را مجبور میکند که در طول شب چندین بار برای ادرار کردن از خواب بیدار شود و بعدا به زودی نخوابد همین سان بسا امراض و اختلالت که بدن شان را اذیت میکند میتوانند اختلالات در خواب انها وارد نماید.
برای رفع این معضله اولا باید در معالجه اسباب بیخوابی اقدام نمایید تا اخذ دواهای خواب آور. اخذ دوا های خواب آوربه زمان طولانی چندان موثر تمام نخواهد شد و سبب اعتیاد میشود .

آیا شما خود به خوبی میدانید که خوب نخوابیده اید?
اشخاص که معلومات کافی در مورد خواب نارمل ندارند و یا هم تجربه کافی از تغییر در خواب ندارند مشکل است بدانند که بلاخره چقدر خوابیده اند . برای اینکه در این مورد بدانید خود را آزمایش کنید
در طول شب چند بار از خواب بیدار شدید ?
چی طور خوابیدید?
آیا خواب شما عمیق بود و خواب دیدید?
کیفیت خواب شما چگونه بود بعد ار بیدار شدن سر حال و راضی و خوشحال
هستید ?
این سوال های است که خود تان باید به آن جواب بدهید و خواب خوب خود را بدانید

تمام انسانها در طول شب به دقایق کوتاه بیدار میشوند که دو باره به زودی به خواب میروند این لحظات را هیچ کس نمیتواند به خاطر بسپارد . ولی انهایی که در طول شب بیدار میشوند و به دقایق طولانی خوابیده نمیتوانند را میتوان اختلال در خواب نامید که بعضا این حالت ها شدید شده و نمیتوانند تا صبح بخوابند.
بعضی ها به ساعات معین خواب نارمل داشته اند ولی وقتی بیدار میشوند یک اختلال در خواب خود احساس میکنند این مر بوط به بیدار شدن و یا هم اختلال در خواب انها در هنگام بیدار شدن از خواب است . که باید متوجه این امر هم باشند .

چرا به سختی میخوابید ?
آیا شما مشکل حل نشدنی در زندگی دارید که از آن رنج میبرید?
وضیعت زندگی شما چگونه است?
اگر شما در جریان روز بسیار راحت بودید و خوابیدید در جریان شب خواب شما خوب نیست اگر در جریان روز کار های را انجام داده اید انرژی را مصرف کرده اید مانند ورزش و پیاده رفتن و حالت های که عضلات شما را سست و بیحال کرده است .
این بسیار مهم است که شما در جریان روز خود را خسته احساس میکنید و یا فعالیت زیاد داشته داید و انرژی زیاد مصرف کرده اید و یا هم در جریان روز بسیار نگران و خسته بودید
پس این بدن شما است که به شما فر مان میدهد که دیگر مزاحم من نشو زود بخواب . اگر به فرمان بدنت احترام نگذاری و نخوابی و مطابق دستورات او عمل نکنی با تو نا سازگار خواهد شد و این ناسازگاری بدنت موجب عدم تعادل در زندگی ات خواهد شد . اینجا است که دیگر نظم از زندگی رخت بر میبندد. شاید خود تان هم گاهگاهی این مشکل را تجربه کرده باشید .
پس بهتر است خود را برررسی کنید که تا چی اندازه با بدن تان سازگاری میکنید.

نکات مهم در بهتر شدن خواب :
1- اگر شما مشکل در خوابیدن دارید این بسیار مهم است در همان ساعت معین که هر شب میخوابیدید به بستر تان بروید . چون ممکن است در همان لحظه بدن تان خودش خود را به خواب آماده بسازد .
2 - لباس خود را عوض کنید و لباس راحت و ارام بپوشید لباس های تنگ و چسپیده در خواب مانع جریان بهتر خون در بدن میشوند که این هم میتواند اختلال در خواب ایجاد نماید .

3- بستر خواب خود را راحت بسازید واز ورود بیشتر نور به مکان که خوابییده اید جلوگیری کنید . چون نور شدید مانع خواب میشود. اگر اتاق خواب شما تاریک و خاموش باشد شما میتوانید آسانتر بخوابید اگر شما در شب غذای مناسب بخورید این هم به خواب شما کمک میکند .
هیچ وقت با معده خالی و گرسنه نخوابید ولی از خوردن غذا های ثقیل الهضم هم در شب خود داری کنید .

4- نوشیدن قهوه / الکول / و یا دیگر مواد نشه آور بزرگترین اختلال در خواب ایجاد میکند . بعضا بسیاری ها در جریان شب هیچ وقت قهوه نمینوشند ولی بیخواب اند .
نیکوتین و سگرت و نصوار نیز تاثیرات منفی به خواب اشخاص دارد .
باید به این اشخاص گفته شود که اگر شما در طول روز بعد از ظهر هم قهوه / کوکاکولا و یا نوشیدنی نشه آور نوشیده اید . اثر آن در جریان شب هم هنوز باقی مانده میتواند .
قهوه میتواند برای مدت طولانی به بدن اثر بگذارد . برای چندین روز به بدن باقی بماند

5- نوشیدن الکول یک حا لت سستی عضلات و خواب آلودگی را بار میاورد که شخص میتواند به زودی بخوابد ولی این خواب نیست مانند خواب نارمل نمیتواند سیکل های منظم خواب را تعقیب کند و شخص میتواند به زودی از خواب بیدار شود که یعد ها میتواند سبب بیدار خوابی طولانی در شخص گردد.

6- از افکار منفی در شب جلوگیری کنید و کوشش نمایید در شب با مسایل پیچیده که افکار شما را اذیت میکند خود را مشغول نسازید .

7- هر شب در یک زمان معین بخوابید

عادت های خواب کردن خویش را برسی کنید که با چگونه بستری شما راحت هستید چون جای که شما میخوابید در خواب شما نقش اساسی دارد .

هیچ وقت بستر خواب با بیخوابی همدم نمیشود . بناآ اگر شما در بیشتر از نیم ساعت نتوانستید بخوابید و بیدار ماندید باید دیگر در بستر نمانید . بستر تان را ترک نمایید و مشغول کار های دیگری شوید که احساس آرامش کنید مثلا موسیقی آرام بخش بشنوید. هیچگاه در زمان بیداری تان به ساعت نبینید ساعت اضطراب شما را بیشتر میسازد . ولی هنگامی هم که میخوابید ساعات خواب تان را شمار نکنید چون بدن شما ساعت فزیولوژیک شما است بدن شما به شما میگوید که نیاز به خواب دارید یا نه و یا اینکه خواب شما توانسته است خستگی بدن شما را مرفوع سازد یا نه اگر باز دو باره احساس خواب آلودگی میکنید دو باره به بستر بروید و بخوابید تا زمانیکه خود تان بیدار میشوید .

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

پنج اقتصاد برگ جهان

مصر پایتخت اداری جدید را با هزینه ۴۵ میلیارد دلار می‌سازد

آب درمانی" مزایا و مضرات