كافه ع و غ
کافه 'ع و غ' پاتوق جدید فرهنگیان افغان
- 20 فوریه 2015 - 01 اسفند 1393
در کابل کافهای به نام 'ع و غ' توسط برخی از سینماگران راه اندازی شده است. این اصطلاح را نخستین بار رمضان بشردوست نماینده پر سر و صدای مجلس افغانستان در مورد دولت وحدت ملی افغانستان به کار برد.
'ع' حرف اول نام عبدالله عبدالله، رئیس اجرائی افغانستان و 'غ' حرف اول بخشی از نام اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان است که پنج ماه پیش و در پی انتخابات جنجالی افغانستان دولت وحدت ملی تشکیل دادند.
دولت وحدت ملی به خاطر اختلافات دوامدار عبدالله و غنی بر سر تقسیم قدرت، در میان بسیاریها حالا به دولت عین و غین مشهور شده است.
این اصطلاح را نخستین بار آقای بشردوست در انتقاد از آنچه او "عدم کارایی دولت وحدت ملی به دلیل دو سر بودن" در توصیف این دولت مورد استفاده قرار داد و در پی آن استفاده از این اصطلاح در میان مردم گسترش یافت.
گشایش کافه عین و غین، نگاهی طنز گونه به شکلگیری دولت وحدت ملی است. هدف از این ابتکاری که ظاهرا از یک باور جمعی نسبت به دولت غنی و عبدالله نشات گرفته، ایجاد فضایی برای گردهم آمدن فرهنگیان خوانده شده است.
ذبیحالله سیفی، مالک کافه عین و غین میگوید: "ما در گذشتهها میخواستیم با دوستهای خود یکجا بنشینیم و حرف بزنیم. هیچ جای مناسبی برای صحبت کردن پیدا نمیشد. بعد من نیاز دانستم که یک همچنین جایی بسازم."
از دید آنهاییکه در این کافه گردهم آمده اند، عبدالله و غنی زمانی زیادی را صرف چانهزنیهای سیاسی کردند. نتیجه این چانهزنیها ثبت طولانی ترین روند انتخاباتی در جهان و حال هم، با گذشت ماهها، تکمیل نشدن کابینه این دولت است.
احمد خوشبین، از مشتریان این کافه جدید میگوید: "این اسم یک اسم اعتراضی است به حروف ع و غ و بیشترینه در شهر کابل جا افتاده و غوغا برپا کرده. از نظر من بعد کمدی یا بعد طنزی دارد تا اینکه جلب مشتری یا جلب مخاطب کند."
سجیه، فعال مدنی و از مشتریان زن در این کافه میگوید: "زمانیکه من خبر شدم همچون کافهای به نام عین و غین ساخته شده، اگر از نگاه سیاسی آن بگذریم، زیادتر کوشش کردم این طور فکر کنم که با این نام خواسته اند یک نوع وحدت میان فرهنگیان، فعالین جامعه مدنی، سینماگران و هنرمندان ایجاد بکنند."
مراسم گشایش کافه، برای عدهای فرصت داد تا لحظهای دنیای سیاست را فراموش کنند. چند فیلم کوتاه ببینند و قدری هم خوش بگذرانند.
اما کافههایی که در گذشته محل تجمع فرهنگیان و به خصوص جوانان بوده، زیاد عمر نکردند. کافه هنر یکی از آنها بود که گفته می شود تحت فشار پلیس و برخی از بزرگان محل، چند ماه پیش بسته شد.
کافه عین و غین در غرب شهر کابل گشایش یافته؛ جایی که بیشتر به پاتوق فرهنگیان مشهور است. انتظار میرود این اسم خود سر منشاء بحث زیاد بر سر این کافه شود.