سه عامل كانش انتخابات افغانستان
| نگاهی به ۳ عامل کاهش مشروعیت انتخابات پارلمانی افغانستان
پس از پایان انتخابات پارلمانی افغانستان باوجود حضور تحسین برانگیز مردم پای صندوقهای رای اما تهدیدات امنیتی طالبان، ضعف دولت در تامین امنیت و ناکارآمدی کمیسیون انتخابات از مهمترین عوامل تضعیف مشروعیت این روند محسوب میشوند.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، روند انتخاباتی پارلمانی افغانستان با حضور چهار میلیون نفر در پای صندوقهای رای پس از تاخیری 3 ساله در روزهای 28 و 29 مهرماه در اوج ناامنیها و هشدارهای مکرر طالبان و مشکلات فنی فراوان برگزار شد.
طالبان اعلام کرد که در روزهای رای گیری برای انتخابات بیش از 407 حمله در سراسر این کشور انجام داده است زیرا برای این گروه برگزاری انتخابات باحضور نیروهای خارجی در این کشور پذیرفتنی نیست.
این گروه در بیانههای مختلفی تصریح کرد که کشورهای غربی و در راس آن آمریکا ارزشی برای آرای مردم قائل نیستند و تصمیم نهایی در نتایج انتخاباتی را سفارت آمریکا میگیرد.
اما با وجود این مشکلات حضور چهار میلیون نفر در این روند صرف نظر از تهدیدات امنیتی از نظر ناظران و مقامات داخلی و خارجی قابل تحسین بوده است.
وزارت خارجه هند حضور میلیونها نفر در روند انتخابات علی رغم تهدیدات امنیتی را تحسین برانگیز دانست.
سازمان ملل نیز در بیانیه اعلام کرد که میلیونها شهروند افغانستان با پذیرفتن تهدیدهای امنیتی و مشکلات فنی انتخابات، ساعتهای زیاد منتظر ماندند تا برای آینده بهتری رأی بدهند که این عمل قابل تمجید است.
سنگ تمام کمیسیون انتخابات افغانستان برای تضییع وقت مردم
روند انتخابات پارلمانی افغانستان صرف نظر از تهدیدات امنیتی با مشکلات بسیاری همراه بود که باعث شد تا هزاران رای دهنده نتوانند رای خود را به صندوق بریزند.
در نخستین روز انتخابات پارلمانی افغانستان صدها مرکز اخذ رای مسدود باقی ماند و شمار بسیاری از این مراکز نیز با تاخیر چند ساعته آغاز به کار کرد.
هزاران نفر که در برابر مراکز مسدود اخذ رای صف کشیده بودند پس از ساعتها انتظار بدون ریختن رایی به صندوق مجبور به ترک مراکز شدند.
در نتیجه کمیسیون انتخابات افغانستان انتخابات پارلمانی این کشور را برای یک روز دیگر تمدید کرد تا زمینه رای دهی برای کسانی که به دلایلی کم کاری این کمیسیون موفق به رای دهی نشدند نیز فراهم شود.
اما در دومین روز از انتخابات نیز مشکلات فنی ادامه یافت و صدها مرکز رای دهی در سراسر افغانستان با تاخیرهای چند ساعته آغاز به کار کرد در عین حال حدود 150 مرکز نیز مسدود باقی ماند.
بنابراین هزاران نفر واجد شرایط که مشتاق رای دهی بودند به دلیل سهل انگاری و مدیریت ضعیف کمیسیون انتخابات موفق نشدند که در روند انتخابات پارلمانی این کشور مشارکت کنند.
انتقادهای گسترده ازعملکرد کمیسیون انتخابات افغانستان
عملکرد کمیسیون انتخابات افغانستان در دو روز گذشته انتقادات نهادهای نظارت کننده، مردم و حتی مقامات دولت افغانستان را نیز در پی داشته است.
«عبدالله» رئیس اجرایی دولت افغانستان گفت: روند انتخابات پارلمانی در دو روز گذشته با نارساییهای فراوانی روبرو بوده است و کمیسیون انتخابات باید به آن اعتراف کند.
وی افزود: کمیسیون انتخابات ضمن اذعان به نارساییها در روند انتخابات باید برای جبران آن نیز تلاش کند.
«سیما سمر» رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز با بیان اینکه بیش از هزار مرکز رای دهی در جریان انتخابات مسدود باقی ماند از عملکرد این کمیسیون انتقاد کرده است.
وی در جریان نشست خبری در کابل نارساییها و تخلفات در جریان انتخابات پارلمانی این کشور را غیر قابل چشم پوشی دانست.
رئیس کمیسیون حقوق بشر گفت: کاستیهای جدی و تخطیهایی در مراکز رای دهی انجام شده است که کمیسیون انتخابات با شعار نباید از این کاستیها چشم پوشی کند.
تلاش کمیسیون انتخابات برای توجیه سهل انگاری
«شیما علم سروش» معاون سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان گفت: ما بابت تاخیر در آغاز به کار مراکز رای دهی از مردم این کشور عذر میخواهیم.
«عبدالبدیع صیاد» رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان گفته بود که عدم حضور کارمندان در مراکز انتخاباتی این روند را به چالش کشیده بود اما کمیسیون انتخابات تقصیری ندارد.
زیرا به گفته وی شمار بسیاری از کارمندان مراکز انتخاباتی از میان کارمندان وزارت آموزش و پرورش و آموزگاران مدارس تعیین شدند.
اما گمانهزنیهایی نیز وجود دارند که مسدود ماندن برخی از مراکز انتخاباتی ممکن است به دلایل سیاسی و قومیتی صورت گرفته باشد.
«یوسف رشید» رئیس اجرایی بنیاد انتخابات شفاف و عادلانه افغانستان اظهارداشت: مسئولان کمیسیون انتخابات نمیتوانند در قبال کوتاهی و نارسایی در روند انتخابات تنها به یک عذرخواهی بسنده کنند.
وی تصریح کرد، مدیریت ناسالم و ناکافی کمیسیون انتخابات افغانستان باعث شد که شهروندان از انتظار طولانی در صفهای رای خسته شوند و نتوانند از حق خودشان استفاده کنند.
رئیس اجرایی فیفا اظهار داشت: هشدارهایی را پیش از شروع انتخابات به کمیسیون داده بودیم که اگر آمادگی ندارند، انتخابات را با تاخیر برگزار کنند.
نارساییها عامل کاهش مشروعیت انتخابات
احزاب سیاسی افغانستان در واکنش به مشکلات برگزاری انتخابات اعلام کردند که مشروعیت انتخابات پارلمانی افغانستان تحت تاثیر نارساییهای گسترده و مدیریت نادرست کمیسیون انتخابات این کشور قرار گرفته است.
ائتلاف بزرگ ملی افغانستان نیز که مجموعی از احزاب سیاسی افغانستان محسوب میشود نیز بخشی از آرای درج شده در دو روز گذشته را پذیرفتنی نمیداند.
«نوررحمان اخلاقی» عضو حزب جمعیت اسلامی افغانستان گفت: ما خواستار استفاده از فناوری بیومتریک بنا بر مکانیسمی مشخص بودیم تا شفافیت انتخابات تضمین شود.
وی افزود: کمیسیون انتخابات افغانستان به دلیل سوء مدیریت مقصر اصلی بسته ماندن مراکز رای دهی در روزهای انتخابات در این کشور هستند.
«گل حبیب» از اعضای «حزب افغان ملت» نیز اظهارداشت: هنوز مشخص نیست که این سوء مدیریت عمدی بوده و یا اینکه کمیسیون انتخابات ظرفیت مدیریت این روند را نداشته است.
با این حال اگر چه مردم افغانستان با حضور میلیونی در روند انتخابات پارلمانی این کشور طی دو روز گذشته حماسه آفریدند اما مدیریت نادرست و سهل انگاری مسئولان کمیسیون انتخابات بر مشروعیت این روند سایه افکنده است.