دستگير پنجشيري در گذشت
پایان کار یک نظریهپرداز؛ دستگیر پنجشیری درگذشت
دستگیر پنجشیری از نظریهپردازان اصلی جریان چپ در افغانستان و از بنیانگذاران حزب دموکراتیک خلق افغانستان، امروز (دوشنبه، ۵ جدی) در سن ۸۹ سالهگی در امریکا درگذشت.
آقای پنجشیری در دولت جمهوری خلق افغانستان که در پی کودتای ۷ ثور ۱۳۵۷ شکل گرفت، بهعنوان وزیر فواید عامه و وزیر معارف کار کرده بود. او در اواسط دهه ۶۰ خورشیدی، رییس اتحادیه نویسندهگان بود.
اتحادیه نویسندهگان تحت رهبری آقای پنجشیری نقش بارزی در چاپ صدها نسخه کتاب، اعم از متون کلاسیک و معاصر فارسی و سایر زبانهای بومی افغانستان داشت.
دستگیر پنجشیری پس از فراغت از تحصیلات دانشگاهی در دهه ۴۰ خورشیدی، به مبارزه سیاسی ضد رژیم شاهی آغاز کرد و هفت سال به دلیل فعالیت سیاسیاش در زندانهای پلچرخی و دهمزنگ زندانی شد.
او هرچند از رهبران حزب دموکراتیک شاخه خلق بود، اما به دلیل مواضع سیاسیاش با جناح حاکم حزب درافتاد و نزدیک به دو سال توسط داکتر نجیب زندانی شد.
پس از سقوط جمهوری دموکراتیک افغانستان در ۱۹۹۲، خلاف سایر رهبران حزب، آقای پنجشیری در کابل ماند و بخشی از تاریخ مبارزات مشروطیت و جریان چپ افغانستان را نوشت. کتاب او «ظهور و زوال حزب دموکراتیک خلق» از منابع اصلی در مورد چگونهگی تحولات سیاسی پس از رویکارآمدن جمهوری داوود خان و «انقلاب ۷ ثور» است.
دستگیر پنجشیری با اشغال کابل توسط طالبان در خزان ۱۳۷۶ به پیشاور رفت و سپس در امریکا پناهنده شد. از اوایل سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ میلادی آقای پنجشیری بهطور مداوم به نوشتن پرداخت و دهها مقاله و رساله در وبسایتهای خبری ـ تحلیلی به نشر رساند.
شعرهای انقلابی او با محوریت کارگر، حقوق کارگری و مبارزه با بهرهکشی فیودالی و «مبارزه با امپریالیسم» به چاپ رسیده است.
در دهههای ۵۰ و ۶۰ خورشیدی دستگیر پنجشیری با نظریهپردازان و چهرههای شاخص جریان چپ منطقه، بهویژه حزب توده ایران، رابطه سیاسی و فکری داشت.
آثار بهجامانده از پنجشیری، نشاندهنده آشنایی عمیق او با آثار و اندیشههای مارکس، بهویژه تحلیل مارکسیستی طبقات و قدرت است. حزب دموکراتیک خلق که مورد حمایت اتحاد جماهیر شوروی بود، در سال ۱۳۵۷ خورشیدی قدرت را از طریق کودتای نظامی به دست گرفت. آخرین دولت حزب دموکراتیک توسط مجاهدین که مورد حمایت امریکا و متحدان سیاسی واشنگتن بودند، در سال ۱۹۹۲ سقوط کرد