كابل در شوك پاكستان
کابل در شوک؛ پاکستان یا داعش، چهکسی مسئول فاجعه است؟
در حالی که هنوز شوک سنگین حمله تروریستی کابل ادامه دارد، بار دیگر نهادهای امنیتی افغانستان اعلام کردند که سازمان اطلاعات ارتش پاکستان و شبکه حقانی با نگرانی از آمدن امنیت در کابل، دستهای پشتپرده این حملات هستند.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، حمله روز گذشته در منطقه پرازدحام «وزیر اکبرخان» در کابل، بزرگترین حمله به غیرنظامیان در سال اخیر پایتخت افغانستان محسوب میشود.
گرچه شوک حمله کابل با یکصد کشته و بیش از 400 زخمی پایان نیافته اما به نظر میرسد که دولت افغانستان از افزایش ناامنی و ناتوانی در مدیریت بحران نگران است و دستهای پشتپرده این حملات نیز از بهوجود آمدن امنیت در قلب این کشور نگرانند.
مقصر کیست؟ پرسشی که همواره ملکه ذهن بسیاری از مردم و کارشناسان شده و مقامات افغان و گروههای مخالف را در ساعات نخستین انفجار شهر کابل به واکنش واداشت.
گروه طالبان افغان
طالبان که مسئولیت بسیاری از حملات بهطور معمول به این گروه نسبت داده میشود با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن حمله چهارراه «زنبق» در کابل آن را رد کرد.
در بیانیه طالبان آمده بود: «این انفجار که هدف آن نیز نامعلوم است، ارتباطی با امارت اسلامی ندارد».
براساس بیانیه طالبان، عاملان انفجار کابل آشکار خواهند شد و امارت اسلامی آن را نکوهش میکند.
افراد وابسته به گروه تروریستی داعش
پس از محکومیت طالبان و با توجه به حمله نزدیک به سه ماه قبل به بیمارستان 400تختخوابی ارتش افغانستان در کابل، برخی آگاهان، افراد وابسته به گروه تروریستی داعش را مسئول حمله سریالی کابل اعلام کردند که البته رسانههای رسمی وابسته به این گروه تروریستی نیز تاکنون این موضوع را تأیید نکردهاند.
برخی از کارشناسان و مقامات افغان، پیش از این بارها آمریکا و تعدادی از مقامات ارشد دولت کابل را به همکاری با داعش در این کشور متهم کرده بودند.
سازمان اطلاعات ارتش پاکستان(isi)
از سوی دیگر، نهادهای امنیتی افغانستان نیز اعلام کردند که سازمان اطلاعات ارتش پاکستان موسوم به «آی.اس.آی.» با همکاری برخی گروههای فعال در صحنه نظامی افغانستان پشتپرده حمله کابل بودهاند.
در بیانیه امنیت ملی افغانستان آمده است: براساس اطلاعات موثق اطلاعاتی و یافتههای ابتدایی از این حادثه، طرح حمله مذکور توسط شبکه حقانی با راهنمایی و همکاری مستقیم سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (ISI) انجام شده است.
ریاستجمهوری افغانستان نیز در مواضع همیشگی و کلیشهای خود خواستار برگزاری اجماع ملی شده تا موضع حکومت وحدت ملی در برابر دولت پاکستان را مشخص کند.
بهگفته اشرفغنی، حکومت افغانستان پس از مشاوره با رهبران سیاسی، جهادی، بزرگان قومی و نمایندگان افغان در نظر دارد فرمان اعطای صلاحیتهای ویژه به نیروهای امنیتی افغان در مبارزه با تروریسم را صادر کند.
کارشناسان چه میگویند؟
برخی از کارشناسان افغان در رسانههای این کشور با نتیجهگیری از مواضع طالبان، دولت افغانستان و افراد وابسته به گروه تروریستی داعش، معتقدند که تغییرات اخیر در منطقه سبب نگرانی دولت پاکستان شده است.بهباور بسیاری از این کارشناسان، افزایش فشارهای جهانی برای همکاری در مبارزه با تروریسم در افغانستان، سفرهای بدون دستاورد بالاترین مقامهای ارتش پاکستان به کابل و استقلالخواهی و برقراری روابط گروههای مخالف دولت کابل مانند طالبان با روسیه و چین نیز سبب تشدید این نگرانی های اسلامآباد شده است.
از سوی دیگر، اجلاس «روند کابل» بهمنظور برقراری صلح در افغانستان 16 خرداد سال جاری با محور صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم با حضور نمایندگانی از 20 کشور در پایتخت افغانستان برگزار خواهد شد.
کارشناسان با اشاره به ناکامیهای پاکستان در تأثیرگذاری بر روند صلح افغانستان تأکید میکنند که حمله روز گذشته در چهارراه زنبق پیامی به این کنفرانس نیز هست و به نظر میرسد که اسلامآباد سیاست خود در قبال این کشور را تغییر نخواهد داد.
با این حال پرسش "مقصر کیست؟" همچنان در اذهان مردم افغانستان مانند گذشته پاسخی نیافته و ارادهای برای پاسخگویی دولت کابل به آن نیز وجود ندارد.