با ميوه ها آشنا شويد
مجموعه : مطالب از ميوه هاي مناطق گرم سير جهان
میوه های عجیب و کمیاب که شاید کمتر کسی از شما آن ها را خورده باشد…
میوه های عجیب و غریب
چیکو نام یکی از میوههای گرمسیری با پوستی قهوهای و مزهای شیرین است. مزه آن چیزی بین شکر و نوشابه پارسیکولا است. درخت چیکو، ساپودیلا نام دارد و صمغ آن درخت که پیشتر برای درست کردن سقِّز (آدامس) بکار میرفت چیکل نام دارد. چیکو بومی منطقه یوکاتان است.
*** *** ***
فیجوآ میوهای است که در برزیل بوجود آمده است. این گیاه از راستهٔ مورد (Myrtales)، تیرهٔ موردیان (Myrtaceae) است.نام این میوه به صورتهای فیجوآ، فیجوا، فیجوآ، فیجوا و فیجووا نوشته میشود. آن را با نام فوجیا نیز میشناسند. در ایران به طور محدود در استانهای گیلان و مازندران کشت میشود.
سُرخالو میوهٔ گیاهی است با نام علمی سرخالوی چینی (Litchi chinesis) متعلق به تیرهٔ ناترکیان (Sapindaceae) و راستهٔ ناترکسانان. پوست آن سرخ و چرممانند و تیغتیغی و شبیه به توت فرنگی است؛ قسمت خوراکی آن سفید و شفاف و سفت و آبدار است و شکل آن از گرد و گاه بیضی و قطر آن از یک تا یک ونیم سانتیمتر متغیر است؛ شیرین و معطر و بومی جنوب چین و مناطق مجاور آن است.
*** *** ***
جک فروت(به انگلیسی: Jackfruit) در مناطق جنوبی و جنوب شرقی آسیا و همچنین در قسمت شرقی آفریقا یافت میشود.و میوه اش جز بزرگترین میوههای جهان به حساب میآید.وزن میوههای این درخت به بیش از ۳۶ کیلوگرم و درازای آن بیش ۹۰ سانتی متر میرسند.جک فروت سرشار از پتاسیم است و در پایین آوردن فشار خون مفید است.این درخت در مناطق گرمسیری رشد میکند.
*** *** ***
اختری (کوکبی یا میوه ستاره) نام میوهای استوایی است از تیرهٔ ترشکیان (Oxalidaceae) سردهٔ ابن رُشدیها (Averrhoa).این میوه بومی سریلانکا، هندوستان و اندونزی است. اختری از خویشاوندان نزدیک میوه بیلیمبی است.این میوه از میوههای مناطق گرمسیری میباشد.رنگ آن سبز و گاهی زرد میباشد. پوست آن براق است . از انواعی که دارای نقطه یا خطهای قهوهای میباشد، استفاده نکنید. استفادهٔ کوکبی آسان است. نیاز به پوست کندن و جدا کردن دانه ندارد. به آرامی تغییر رنگ میدهد. مزهٔ بعضی از انواع آن ترش و برخی شیرین میباشد. (مانند انگور پوست کلفت) شکل زیبایی دارد و وقتی آن را می بریم بسیار شبیه ستاره می با شد. می توان از آن در سالاد و برای تزئین غذاها استفاده کرد.
*** *** ***
آسرولا میوهای گرمسیری است که در هند غربی و شمال آمریکای جنوبی میروید. این میوه در هندوستان نیز کشت میشود.آسرولا میوهای با طعم شیرین و دارای مقدار بسیار زیادی ویتامین ث میباشد.
*** *** ***
درخت پول با نامهای بسیاری٬ همچون شاه بلوط مالابار، شاه بلوط گینه، درخت تدارکات، مهره صبا، مونگوبا (در برزیل)، پومپو (در گواتمالا) و گیاه پول نیز شناخته میشود.این درخت در آب و هوای گرمسیری و مرطوب رشد میکند و آن را از طریق دانه و قلمه زدن تکثیر میکنند.اولین کاربرد این درخت٬ استفاده از دانههای خوراکی آن است٬ این دانهها در غلافی چوبی و بزرگ رشد میکنند؛ دانهها به رنگ قهوه ای روشن و با خطوط سفید رنگ میباشد و طعمی شبیه به طعم بادام زمینی دارند، و به صورت خام یا تفت داده شده مصرف میشوند؛ همچنین از آرد دانهها برای تهیه نان استفاده میکنند. حتی برگها و گلهای این گیاه نیز خوراکی هستند.
*** *** ***
ساپادیل نام درخت و میوهای است بومی مکزیک، آمریکای مرکزی، منطقهٔ دریای کارائیب و بخش شمالی آمریکای لاتین.درخت این میوه را در جنوب شرق آسیا هم میکارند. ساپادیل از تیرهٔ آنوناسه (Annonaceae) (تیرهٔ سیب کاستر) است. مزهٔ میوهٔ ساپادیل مانند مزه توت فرنگی و آناناس است که به آن طعم لیمو ترش افزوده شدهباشد. یک غلظت ملایم مانند مزه نارگیل و موز نیز در مزه آن حس میشود. میوه، آب میوه و چای ساپادیل را برای درمان برخی بیماریها مانند معدهدرد و دفع کرمها استفاده میکنند. این میوه سرشار از ویتامینهای B1وB2وCهمچنین مقدار زیادی از کربوهیدراتها و فروکتوز می باشد.
*** *** ***
میوه فیسالیس با نام علمی (به انگلیسی: Physalis) ترکیبی از طعم میوههای توت فرنگی، گیلاس،کیوی و آناناس است. این میوه منبع آنتی اکسیدان و سرشار از ویتامینهای آ ، ئی ، اف ، پی و ویتامین ث است. فیسالیس بدن انسان را در مقابل خنثیسازی رادیکالهای آزاد که موجب بروز بیماریهایی مانند سرطان، سکتهی قلبی ، پروستات، آسم و آلرژی میشود، حفاظت میکند. مصرف این میوه تاثیر بسزایی در شادابی و طراوت پوست و تقویت قوایجنسی دارد.
*** *** ***
ترگیل میوهٔ گیاهی با نام علمی گارسینی انبهای (Garcinia mangostana) از تیرهٔ گل راعیان (Clusiaceae)، و راستهٔ چنارسانان (Malpighiales) که گرد و کمی کوچکتر از توپ تنیس و به قطر سه و نیم تا هفت ونیم سانتیمتر است و رنگ آن بنفش تیره و گاه بنفش مایل به قرمز است؛ قطر پوستهٔ آن شش تا ده میلیمتر و در مقطع عرضی به رنگ قرمز است؛ بخش خوراکی آن نرم و سفیدرنگ است و ممکن است بدون دانه یا دارای یک تا پنج دانه باشد؛ گیاه این میوه در مالزی و تایلند و اندونزی و جنوب هند میروید.
*** *** ***
مُژَکی یا سرخالوی مژکی (نام علمی: ‘Nephelium lappaceum’) گیاهی است درختی با اندازه متوسط که مربوط به مناطق گرمسیری و استوایی میباشد و در تیره Sapindaceae طبقهبندی میگردد. میوه این درخت، همخانواده با سرخالو و چشالو است که شفت و گرد و گاه بیضی و قطر آن سه تا شش سانتیمتر است که روی خوشههای دو تا ده تایی قرار دارد؛ پوست آن پوشیده از مژک و معمولاً به رنگ سرخ است؛ گوشتهٔ آن شفاف و ترد و به رنگ سفید و گاه مایل به صورتی است و طعمی ترش و شیرین دارد؛ هستهٔ آن قهوهای شفاف و به قطر دو تا سه سانتیمتر است.
*** *** ***
میوه اژدها (سایر اسامی: پیتایا، پیتاهایا، هو لونگ گو، گلابی توت فرنگی، نانتیکافروت یا تان لانگ) به میوه چندین نوع کاکتوس اطلاق میشود. این میوه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی است و نیز در کشورهای آسیای جنوب شرقی همچون ویتنام، تایوان، جنوب چین، جزیره اکیناوا (ژاپن)، فیلیپین و مالزی هم کشت میشود.میوه اژدها تنها در شب شکوفه میکند؛ شکوفههای آن بزرگ و سفید هستند و معمولاً «گل شب» یا «ملکه شب» نامیده میشوند.
*** *** ***
گواوا (در چابهار به زیتون محلی نیز شناخته میشود.) گواوا میوهای گرمسیری است. گیاه گواوا درختچهای همیشهسبز از خانواده میرتاسهاست که برگهای دربرابر هم دراز و بیضی شکل دارد. این درختچه بومی امریکای جنوبی و امریکای مرکزی، پرو، برزیل و مکزیک است و سالها قبل به ایران وارد شده و به گونه پرورشی در شمال و بیشتر جنوب ایران کاشته میشود.پوست تنه گواوا سبز یا قهوهای متمایل به قرمز است.رنگ میوه گواوا قرمز یا زرد است. میوه آن شیرین است و آن را خام یا پخته به شکل مربا و ژله میخورند.