ويبسايت پاليگراف راست آزمايي مي كند

 دیدگاه

راستی‌آزمایی | بررسی صحت ادعای روسیه در مورد «انهدام بیش از ۶۰۰ موشک هیمارس»

۱۳ آبان ۱۴۰۱
سامانه متحرک پرتاب موشک «هیمارس ام۱۴۲» 

وزارت دفاع روسیه در جلسات گزارش روزانه خود درباره جنگ در اوکراین، به روزرسانی‌هایی را در مورد تعداد تسلیحات منهدم شده نیروهای خارجی در بیست و چهار ساعت گذشته، ارائه می‌کند. این گزارش‌های روزانه که فیلم و متن آن‌ها در کانال تلگرام وزارت دفاع روسیه منتشر می‌شود، به طور معمول، کشور مبدا، نوع، و مشخصات هر سلاح را ذکر می‌کند.

موشک «هیمارس»، که نام آن در واقع سرنام عبارت «سامانه موشکی با تحرک بالا» است و ایالات متحده آن را به اوکراین داده است، یک پرتابگر بسیار دقیق موشک با برد بالا است که به عنوان یک عامل تعیین‌کننده در جنگ شناخته ‌می‌شود و به اوکراین امکان حمله به انبارهای مهمات و سوخت در پشت خطوط روسیه را می‌دهد. از زمان ورود واحدهای هیمارس، نیروهای اوکراین بخش‌های بزرگی از مناطق اشغالی را پس گرفته‌اند.

وبسایت «پالیگرف» (polygraph.info) که اخبار منتشرشده را راستی‌آزمایی می‌کند، در مطلبیداده‌های گزارش‌های روزانه ماه اکتبر وزارت دفاع روسیه را جمع‌آوری کرده تا تعداد کل موشک‌ها و پرتابگرهای هیمارس منهدم شده را بررسی کند. بر اساس ۳۱ گزارش بررسی‌شده، وزارت دفاع روسیه مدعی شده که دست‌کم ۶۰۰ موشک، شش پرتابگر، و سه انبار مهمات هیمارس را منهدم کرده است.

اما برای ارقام ادعا شده، هیچ عکس یا هر نوع سند و مدرک قابل پی‌گیری ارائه نشده است.

این وبسایت از موسسه مطالعات جنگ «آی اس دبلیو» که هر روز گزارش‌هایی را درباره جنگ روسیه و اوکراین ارائه می‌کند، خواست که ارقام ادعایی را ارزیابی کند. کارولینا هیرد، تحلیلگر مسائل روسیه در «آی اس دبلیو»، می‌گوید که این موسسه «نمی‌تواند تعداد خاص تجهیزات اوکراینی منهدم شده توسط نیروهای روسی را تایید کند... احتمال زیادی دارد که اعداد ارائه شده، بخشی از تلاش وسیع‌تر وزارت دفاع روسیه برای بزرگ‌نمایی خسارات اوکراین باشد... تا در مورد توانایی‌های روسیه بیش از حد اغراق کند و توانایی‌های اوکراینی‌ها را به طور فزاینده‌ای کاهش دهد و به روحیه شان آسیب برساند.»

وبلاگ نظامی «اورکس» هم در گزارشی در ۲۸ اکتبر با عنوان «گم‌شده در دروغ: پی‌گیری ادعاهای تبلیغاتی روسیه» نوشت: «با توجه به این که اوکراین تا اول اکتبر ۲۰۲۲ تنها ۱۶ پرتابگر هیمارس دریافت کرده، روسیه به طور معجزه‌آسایی ادعا می‌کند که ۱۹ پرتابگر هیمارس را نابود و یکی را تصرف کرده است.»

وزارت دفاع روسیه در این مورد برای اثبات نابود کردن دو پرتابگر هیمارس فیلمی از یک حمله موشکی دقیق به طبقه دوم یک ساختمان اداری سه طبقه را منتشر کرده که به نظر مخفی‌گاه قابل قبولی برای کامیون‌های پرتاب کننده موشک نیست.

وبلاگ «اورکس» در یک ارزیابی کلی از میزان تجهیزات منهدم شده اوکراین در گزارش ۲۹ اکتبر خود نوشت: «در حالی که روسیه در بیشتر جبهه‌ها مورد حمله قرار گرفته و خشمگین است، به نظر نمی رسد که تیرهای ضد آتشبار یا دفاع تاخیری تهدید مناسبی برای عملیات هیمارس ، ام۲۷۰،و توپخانه‌های اهدایی غرب باشد...»

و با وجود ادعای انهدام ۲۰ پرتابگر هیمارس ، روسیه هنوز هیچ مدرکی برای انهدام حتی یکی از آن‌ها هم ارائه نکرده است.

وال استریت ژورنال روز ۸ اکتبر از اوکراین گزارش داد که چه طور واحدهای هیمارس به شکل مخفیانه کار می‌کنند که باعث شد شک بیشتری در مورد ادعاهای روسیه مطرح شود.

یک برگه اطلاعات وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، که در ۲۸ اکتبر ارائه شده می‌گوید که ایالات متحده ۳۸ سامانه «هیمارس» به اوکراین داده است ولی به تعداد دقیق موشک‌های ارسال شده اشاره نمی‌کند.

بررسی‌های گذشته وبسایت «پالیگرف» نشان می‌دهد که وزارت دفاع روسیه مرتبا در اقدامات خود اغراق کرده و ادعاهای نادرست و گمراه‌کننده را مطرح می‌کند.

در ماه اوت، پس از ادعای روسیه در مورد هک کردن سیستم پرتابگرهای هیمارس ، مجله «پاپیولر مکانیکز» نوشت که این ادعا به احتمال زیاد «یک دروغ بزرگ» است: «هیمارس از یک سیستم کامپیوتری داخلی استفاده می‌کند و بسیار بعید است که سیگنال‌هایی را که برای روس‌ها قابل ردیابی است، پخش کند و احتمال این که نیروهای روس آن را هک کرده باشند، تقریبا صفر است

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

پنج اقتصاد برگ جهان

مصر پایتخت اداری جدید را با هزینه ۴۵ میلیارد دلار می‌سازد

آب درمانی" مزایا و مضرات