باز ديد غني از پاكستان
بازدید اشرف غنی از پاکستان: توقعات نیست ولی امید هست
در کابل در باره «بارگیری مجدد» مناسبات و تمایل به برقراری «مناسبات شرافتمندانه واقعی» با اسلام آباد صحبت میکنند ولی پیشبینی ها توأم با احتیاط است. یک نماینده هیات افغانی در مصاحبه با خبرگزاری ای پی اعتراف کرد که «ما توقعات خاصی نداریم ولی امید هست» .
اسلام آباد در آستانه بازدید اشرف غنی یک سری ژستهای صلح آمیز را انجام داد. برای اولین بار به کابل برگزاری رزمایش مشترک و کمکرسانی در آماده سازی نیرو انتظامی آن پیشنهاد شد. از زندان های پاکستان 29 تبعه افغانی آزاد شد و در یک زمان ارتش پاکستان در وزیرستان شمالی هممرز که تکیه گاه افراطیون است عملیات گسترده انجام داد.
به گفته طلعت مسعود تحلیلگر پاکستانی، همه اینها نشان میدهد که اسلام آباد به افغانستان با ثبات احتیاج دارد، ولی بر هیچکس پوشیده نیست که روابط میان دو کشور ساده نیست. شبه نظامیان طالبان بطور مرتب از مرز عبور کرده و به پلیس افغانی حمله برده و ساکنان بیدفاع محلی را می کشند. به عقیده ناظران در پاکستان نیرو های معیینی وجود دارند که برایشان تاثیرگذاری بر روند ها در افغانستان همسایه از این طریق راحتتر است. آنها بدین سان با هند هم مقابله میکنند که از نفوذ معیین در کابل برخوردار است.
نیکیتا مندکوویچ کارشناس مرکز مطالعه افغانستان معاصر در مسکو مطمئن است که با رفتن یگان های غربی از افغانستان چیزی عوض نخواهد شد، این خاورشناس روس گفت:
افغانستان در همان مکان جغرافیایی خود باقی میماند و وضعیت آن همراه با رویارویی هند و پاکستان است و این موضع بسیار مهمی است. و در باره طالبان باید گفت که از یک سو اهمیت این عامل در طول زمان معیین در سطح سابق باقیمانده ولی با مرور زمان رو به کاهش خواهد نهاد. ممکن نیست که سیاست تا ابد بر پایه قتل و ترور عملی شود.
حامد کرزی رئیس جمهور پیشین در اوت سال گذشته از اسلام آباد دیدن کرد. رسانههای گروهی در آن زمان نوشتند که وی میخواست از اسلام آباد در برقراری گفت و گوی مسالمت آمیز کابل با طالبان کمک دریافت کرده و امید داشته که شبیخون های مرزی افراطیون قطع شوند.
به احتمال قوی این موضوع ها هر طوری شده در جریان بازدید کنونی اشرف غنی از پاکستان باز هم مطرح شود. چنین است عقیده مندکوویچ، وی در ادامه گفت:
در افغانستان خوب میدانند که در پاکستان در مورد این مساله نیرو های متفاوت مبارزه میکنند و مقامات و رهبری نظامیان و سرویس های ویژه با هم مقابله میکنند و در داخل سرویس های ویژه هم رویارویی جریان دارد. غنی از قرار معلوم بار دیگر سعی خواهد کرد در سطح غیر رسمی با نشان دادن حقایق توضبح دهد که اسلام آباد چه میتواند انجام دهد و چه نمیتواند بکند.
اشرف غنی در آستانه دیدار بصورت مجازی گفته بود که الان دو کشور برای بهبود مناسبات و توسعه همکاری از «پنجره کوچک» امکان ها برخورداراند. کابل دلش میخواهد که این «پنجره کوچک» تا ابعاد «در» و بعد «راهرو» وسعت یافته و بالاخره به یک «اتوبان وسیعی» تبدیل شود. در این باره از طرف اسلام آباد رسمی یک تعداد علایم مشاهده می شود. مشکل بتوان گفت که آیا طرفین به تدوین سریع «نقشه راه» عادی سازی مناسبات موفق خواهند شد یا نه. ولی امید آن وجود دارد.