قرار است اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان همراه با هیاتی روز جمعه (۱۴ نوامبر/۲۳ عقرب) برای یک سفر دو روزه به پاکستان سفر کند. این نخستین سفر آقای غنی بعد از ایجاد حکومت وحدت ملی در ۲۹ سپتامبر، به پاکستان است.
محور گفتوگوهای دو روز آینده از سوی دولت افغانستان روشن نشده است؛ ولی بنظر میرسد روند صلح با طالبان یکی از اهداف اصلی این سفر باشد.
رئیس جمهوری افغانستان دو هفته پیش به چین سفر کرد. و یکی از خواستههای او از دولت چین کمک آن کشور به روند صلح در افغانستان بود، خواستی که برای اولین بار با استقبال روشن دولت چین مواجه شد.
همچنین هفته گذشته ژنرال راحیل شریف، فرمانده ارتش پاکستان به افغانستان سفر کرد؛ او گفت که کشورش میخواهد فصل جدیدی از دوستی را با افغانستان باز کند و از آقای غنی خواست که به پاکستان سفر کند.
تا حال رویکرد دولت وحدت ملی در ارتباط با گروه طالبان بسیار روشن نبود. رئیس جمهوری افغانستان چند روز پیش در مراسم گشایش نشست وزرای خارجه قلب آسیا(روند استانبول) که در شهر پکن چین برگزار شده بود، سخنرانی میکرد، از گروه طالبان به عنوان مخالفان سیاسی افغانستان یاد کرد و از جامعه جهانی به شمول چین خواست که از روند صلح کشورش حمایت کنند.
حالا چشمها و امیدها بسته شده است به سفر دو روزه آقای غنی به پاکستان.
احمد رشید، نویسنده پاکستانی، به بیبیسی فارسی گفت که او بر این باور نیست که این سفر نتیجه بسیار زیادی داشته باشد. به نظر او شاید دولت افغانستان در قدم اول بخواهد که آنها به رهبران ارشد گروه طالبان دسترسی داشته باشند.
خواست پاکستان از افغانستان؟
پندار حاکم در میان بسیاری از مردم و همچنین دولتمردان افغانستان این است که پاکستان همواره از گروههای افراطی مخالف این کشور مانند گروه طالبان و یا شبکه حقانی نه تنها حمایت میکند بلکه رهبران این گروهها از جمله ملا محمد عمر را در خاک خودش جا داده است؛ اتهامی که پاکستان رد میکند.
اما سوال این است که پاکستان از دولت افغانستان چه میخواهد؟
آقای رشید میگوید که جای شکی نیست که پاکستان از گروههای افراطی برای اعمال فشار بر دولت افغانستان استفاده میکند؛ ولی مشکل در اینجاست که پاکستان به شکل واضح خواستههای خود را مطرح نکرده است.
به گفته احمد رشید، "نه تنها مقامهای افغان بلکه مقامهای آمریکایی هم بارها از سیاستمداران پاکستانی پرسیدهاند که خواست آنها چیست؟ میخواهید تکلیف خط دیورند روشن شود؟ میخواهید طالبان به قدرت بیایند؟ چه نقشی برای کشور هند در افغانستان میخواهید؟ اما جواب پاکستان هیچگاه روشن نبوده است."
در این میان آنچه را که به عنوان عامل نارضایتی پاکستان می شود یاد کرد؛ نزدیکی دولت افغانستان با هند است.
نقش چین در روند صلح افغانستان
دولت افغانستان به رهبری حامدکرزی، رئیس جمهور سابق افغانستان، از نقش آمریکا در روند صلح افغانستان ناراضی بود. آقای کرزی باور داشت که کلید صلح افغانستان در دست پاکستان است و آمریکا اگر بخواهد میتواند پاکستان را مجبور سازد که از حمایت نیروهای افراطی مخالف دولت افغانستان دست بردارد.
احمد رشید در پاسخ به این سوال که وقتی آمریکا موفق نشد پاکستان را مجبور کند تا از حمایت نیروهای افراطی دست بردارد، کشور چین چطور میتواند این کار را بکند گفت: "باور دارم پاکستان از سوی کشورهای مخالف محاصره هست. با هند مشکل دارد، مردم افغانستان از دست پاکستان خستهاند و در این اواخر این کشور با ایران هم در افتاده است. تنها دوست باقی مانده برای پاکستان، چین است."
این روزنامهنگار پاکستانی که سالها مسایل مربوط به تحولات منطقه را از نزدیک دنبال میکند میافزاید: "در معادلات منطقهای وقتی پای هند در میان باشد ارتش پاکستان به حمایت چین نیازمند است. اما در عین حال امنیت ملی چین از سوی گروههای افراطی که در پاکستان و افغانستان آموزش میببنند و پناهگاه دارند تهدید میشود."
چین از بزرگترین شرکای تجاری پاکستان است. نواز شریف، نخست وزیر پاکستان، در سفر اخیرش به چین، قراردادهای کلان تجاری به ارزش بیش از ۴۰ میلیارد دلار با این کشور بست.
از سوی دیگر چین علاقه زیادی به سرمایهگذاری در افغانستان دارد. قرارداد بزرگ "مس عینک" در افغانستان از نمونههای جدی سرمایهگذاری این کشور در افغانستان است. اما نکته جالب شاید در آن باشد که در جریان سالهای گذشته، سرمایهگذارهای پکن در افغانستان به ندرت با تهدید جدی امنیتی از سوی ستیزهجویان مواجه شده است.
پاکستان از اهمیت افغانستان برای چین و در عین حال از اهمیت چین برای خودش آگاه است.
آقای رشید باور دارد که "شاید چین در جزئیات روند صلح افغانستان دخیل نشود ولی در یک نگاه کلیتر، منافع چین در کامیابی این روند خواهد بود."
دوام حکومت وحدت ملی
دولت وحدت ملی افغانستان بر بنیاد توافقی میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله دو نامزد دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به میان آمد. هر دو طرف اما تفسیر متفاوتی از مواد موافقت شده دارند. شاید همین تفاوت دیدگاه باعث شده تا بر سر وزرای دولت تازه هنوز توافقی نهایی صورت نگرفته باشد.
احمد رشید میگوید: "واقعت این است که من خودم هم بسیار خوشبین نیستم که این دولت وحدت ملی که ایجاد آن با جنجالهای بسیاری همراه بود بتواند دوام بیارد. برای کامیاب شدن روند صلح در افغانستان ثبات سیاسی در این کشور مهم است. شاید چین و پاکستان به این نظر داشته باشند که آقای غنی چقدر میتواند بر وعدههای خود وفادار بماند در حالیکه دولتش در شکننده بنظر میرسد. آقای غنی نیاز دارد که نیمنگاهی به وضعیت سیاسی کشور خودش هم داشته باشد."
تفاوت غنی و کرزی
دولت به رهبری حامد کرزی، رئیس جمهور سابق افغانستان، بخاطر نداشتن سیاست روشن در ارتباط با گروه طالبان مورد انتقاد شدید شمار زیادی بود. آقای کرزی، گروه طالبان را "برادر" خطاب میکرد و بر این عقیده بود که دشمنان افغانستان آنها را به بازی گرفتهاند.
این نکتهای بود که تکرار آن به طور مثال بعد از انجام هر حمله انتحاری و یا بروز خشونت در افغانستان از سوی ستیزهجویان، مردم را خشمگینتر میساخت.
از سوی دیگر تنش روز افزون دولت حامد کرزی با کشورهای غربی، به ویژه آمریکا موضع آقای کرزی را ضعیف ساخته بود و شاید هم به همین دلیل تلاش او برای دستیابی به صلح موفقیت چندانی نداشت.
با ایجاد دولت وحدت ملی در افغانستان، طیفهای مختلف و گاهی هم مخالف زیر یک چتر قرار گرفتهاند.
عبدالله عبدالله که در سالهای گذشته رهبری اپوزیسیون آقای کرزی را بدست داشت و از منتقدین شدید رویکرد آقای کرزی در برابر طالبان و پاکستان بود، حالا رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی است. هم اشرف غنی و هم عبدالله عبدالله روابط نیکی با کشورهای غربی دارند.
امضای موافقتنامه امنیتی دوجانبه با آمریکا و همچنین امضای موافقتنامه وضعیت نیروهای ناتو فقط یک روز پس از روی کار آمدن دولت جدید، روابط حکومت وحدت ملی با غرب و به ویژه با آمریکا را در بهترین حالتش قرار داده است.
و در این چارچوب است که جدای از تمام مشکلات بنظر میرسد دستکم آقای غنی در تلاشهایش برای ایجاد صلح و ثبات در کشور از موضع محمکتر و مشروعیت بیشتری نسبت به دولت آقای کرزی برخوردار باشد.
وزير دفاع طالبان يظهر للمرة الأولى الأربعاء - 27 أكتوبر 2021 د ب أ - إسلام أباد الملا محمد يعقوب A A ظهر وزير الدفاع في حكومة طالبان الملا محمد يعقوب أمام وسائل الإعلام للمرة الأولى في كابول ، حيث تحدث في فعالية لحث رجال الأعمال على الاستثمار في قطاع الصحة بأفغانستان. ويعقوب هو ابن الراحل الملا عمر، المؤسس والقائد الأعلى الأول لحركة طالبان، التي حكمت أفغانستان في الفترة من 1996 حتى2001. وأشار يعقوب، الذي بدا في الثلاثينات من عمره، أثناء حديثه في فعالية بمستشفى ساردار محمد داود خان العسكرية، إلى أن عقود الحرب في أفغانستان انتهت. ودعا رجال الأعمال للاستثمار في أفغانستان، وطالب الأطباء بخدمة المرضى داخل بلادهم، حتى لا يسعى أي أفغان للحصول على العلاج الطبي في الخارج. وزیر دفاع طالبان برای اولین بار ظاهر شد چهارشنبه - 27 اکتبر 2021 DBA - اسلام آباد ملا محمد یعقوب ملا محمد یعقوب وزیر دفاع طالبان برای اولین بار در کابل در مقابل رسانه ها ظاهر شد و در یک مراسم سخنرانی کرد و از تجار خواست تا در بخش صحت افغانستان سرمایه گذاری کنند. یعقوب فرزند...
ح در حالی که تورم در اروپا و ایالات متحده در ماه گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته است، روسیه و اعضای کشورهای بریکس نشان دادند که رهبران پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور در میانه "ایجاد یک ارز ذخیره بین المللی" هستند. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، تحلیلگران بر این باورند که ارز ذخیره بریکس برای رقابت با دلار آمریکا و ارز حق برداشت ویژه صندوق بین المللی پول است. ولادیمیر پوتین در چهاردهمین اجلاس بریکس از ایجاد یک ارز ذخیره بینالمللی جدید خبر داد؛ ترکیه، مصر و عربستان سعودی در نظر دارند به بریکس بپیوندند. در طول ماه گذشته، غرب با تورم داغ و افزایش سرسامآور قیمتهای انرژی دست و پنجه نرم کرده است. سیاستمداران در بریتانیا، اروپا و ایالات متحده تلاش کردهاند فاجعه اقتصادی را به گردن تعدادی از موارد مانند جنگ اوکراین و روسیه و پاندمی کرونا بیندازند. دادههای مربوط به قیمتهای مصرفکننده ماه گذشته در آمریکا و اروپا به بالاترین حد خود رسیده است و بسیاری از تحلیلگران میگویند کشورهای غربی در رکود اقتصادی هستند یا در شرف تجربه آن هستند. در همین حال، در پایان ماه ژوئن، اعضای کشورهای ...
توافق هسته ای: جزئیات مهم 'برنامه جامع اقدام مشترک' 15 ژوئیه 2015 - 24 تیر 1394 همرسانی پس از ۲۰ ماه مذاکره، ایران و کشورهای عضو گروه پنج ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) به توافقی دست پیدا کرده اند که بخش های حساس برنامه هسته ای ایران را در ازای لغو تحریم های شدید بین المللی، محدود می کند. کاخ سفید می گوید در صورت اجرای این توافق، تدابیر سخت و جدید مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته ای خواهد شد. این در حالیست که ایران همواره بر صلح آمیز بودن تمام جوانب برنامه هسته ای خود تاکید داشته است. مسیر غنی سازی اورانیوم ایران دو مرکز غنی سازی اورانیوم دارد: تاسیسات نطنز و سایت زیرزمینی فردو. ایران در مجموع ۲۰ هزار دستگاه غنی سازی (سانتریفیوژ) در این دو مرکز دارد. بر مبنای توافق وین که "برنامه جامع اقدام مشترک" نام گرفته است، ایران می تواند در ظرف ۱۰ سال آینده حداکثر ۵۰۶۰ دستگاه سانتریفیوژ از نوع سانتریفیوژهای نسل اول خود در تاسیسات نطنز نصب کند. ذخیره اورانیوم غنی شده ایران نیز در ظرف ۱۵ سال آینده ۹۸ درصد کاهش خواهد یافت و در حد ۳۰۰ کیلوگرم ...