روزنامه هاي افغانستان ١٧ عقرب
- 4 ساعت پیش
روز پنجشنبه گذشته ینس استولتنبرگ، دبیر کل جدید ناتو برای دیدار با مقامات افغان به کابل سفر کرد و در جریان این سفر اعلام کرد که ماموریت رزمی ناتو تا کمتر از دو ماه دیگر به پایان میرسد، اما همکاریهای نیروهای ناتو از طریق آموزش، مشوره دهی و حمایت مالی با نیروهای امنیتی افغان ادامه خواهد داشت.
بیشتر روزنامههای امروز کابل به این سفر و دستاوردهای آن برای افغانستان پرداخته اند.
روزنامه افغانستان نیز این سفر را آغاز یک فصل جدید در روابط افغانستان و ناتو خوانده و افزوده که این سفر از اهمیت استراتژیک برخوردار است.
این روزنامه با اشاره به سردی گرایدن روابط آمریکا، ناتو و پاکستان در گذشته، نوشته که حکومت وحدت ملی افغانستان شیوههای متفاوت تری را درسیاست خارجی خود دنبال میکند. این حکومت در دومین روز کاری خود پیمان امنیتی با آمریکا و موافقتنامه چگونگی استقرار نیروها را با سازمان ناتو که بیش از یکسال به تعویق افتاده بود، امضا کرد.
نویسنده افغانستان نوشته که سفر دبیرکل ناتو و تأکید وی بر حمایت دوامدار از افغانستان نشان داد که تعهد، عزم و اراده ناتو همچنان پابرجاست ومتحدان غربی نمیخواهند افغانستان را در این شرایط دشوار و شکننده تنها بگذارند.
روزنامه ۸صبح نیز سفرهمزمان دبیرکل سازمان ناتو و رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان را به کابل، دارایی اهمیت ویژه سیاسی دانسته و نوشته است که کشورهای عضو ناتو، تلاش تازهای را برای تعامل مثبت میان افغانستان، پاکستان و کشورهای عضو ناتو، بهراه انداختهاند.
نویسنده این روزنامه افزوده که کشورهای عضو ناتو تعهد کردهاند که پول، جنگافزار، مهمات، حمایت هوایی و لوژستیکی را در اختیار نیروهای امنیتی افغان قرار دهند. در سفر همزمان دبیرکل ناتو و رئیس ستاد ارتش پاکستان به کابل، حتما روی این مسایل بحث شده است.
سرمقاله نویس ۸صبح افزوده که هیچ نیازی نیست که پاکستان در پی عمق استراتژیک خود در افغانستان باشد. اگر پاکستان، به پایان جنگ و بیامنیتی در افغانستان کمک کند، نه هند میتواند خاک افغانستان را علیه آن کشور استفاده کند، نه کدام کشور دیگر. اگر ژنرالهای راولپندی، در سیاستشان در قبال افغانستان تجدیدنظر نکنند، آینده خطرناکی درانتظار مردم پاکستان خواهد بود.
روزنامه ماندگار نیز نوشته است که در سفر دبیرکل ناتو به کابل رئیس جمهور غنی و آقای استولتنبرگ تاکید کردند که پایان ماموریت جنگی ناتو در پایان سال ۲۰۱۴ به معنی قطع روابط نخواهد بود، بلکه ناتو در آموزش و تجهیز نیروهای افغان سهم خواهند گرفت.
این روزنامه افزوده که براساس توافق میان افغانستان و ناتو، نیروهای عضو این سازمان، با پایان سال ۲۰۱۴ حق استفاده از تفنگ را در داخل افغانستان را نخواهند داشت، مگر اینکه نیروهای افغان خواهان چنین کمکی شود.
روزنامه دولتی اصلاح نیز با درج این تیتر که ماموریت رزمی ناتو در افغانستان، تا دوماه دیگر به پایان میرسد، نوشتهاست که بعد از دو ماه تمام مسئولیتهای امنیتی به نیروهای افغان واگذار میشود، اگرچه اکنون نیز نیروهای ناتو در نبرد رو در رو با تروریستان نیست ولی نیروهای افغان در صورت نیاز از این نیروها کمک هوایی درخواست میکنند.
این روزنامه افزوده که با خروج نیروهای ناتو، نیروهای امنیتی افغان با کمک هوایی جدی نیاز دارند که باید آمریکا و ناتو در زمینه تجهیز نیروهای هوایی افغانستان به وعدههای شان عمل کنند.
نویسنده اصلاح معتقد است که سیاست زیکزاک و دو پهلوی پاکستان در روند مبارزه با تروریسم مشکل دیگری است که دولت افغانستان را در راستایی دستیابی به صلح با مشکل روبرو کردهاست. ناتو و آمریکا لازم است که فشارهای جهانی را بر دولت پاکستان بیشتر و این کشور را به همکاری صادقانه وادار نماید.
روزنامه انیس نیز به سفر دبیرکل جدید ناتو به افغانستان اشاره کرده و نوشته است که ناتو وعده داده که حضور خود در افغانستان را ادامه دهد، تنها ماموریت جنگی این پیمان در افغانستان پایان مییابد و تعهدات مالی و همکاریهای فنی ناتو به نیروهای امنیتی افغان ادامه مییابد.
روزنامه چراغ نیز با اشاره به تبعات لغو محدودیت فعالیت نظامی نیروهای خارجی در افغانستان نوشته است که افزایش کشتار غیر نظامیان در حملات نیروهای خارجی، بازرسی خود سرانه منازل شهروندان افغان، آزار و اذیت مردم در جریان بازرسیها، افزایش نارضایتی و شکایت شهروندان از عملکرد خود سرانه نیروهای نظامی خارجی و... از دلایلی بودند که حامد کرزی رئیس جمهور اسبق تصمیم به محدودیت عملیات نیروهای خارجی گرفت.
این روزنامه نوشتهاست که دولت وحدت ملی رویکرد خود را نسبت به این موضوع تغییر داده واز رفع قیودات عملیاتی بر نیروهای نظامی خارجی خبر داده است. به نظر میرسد لغو این قیودات تبعات و پیامدهای منفی بر وجهه دولت وحدت ملی خواهد داشت.
این روزنامه افزوده که تشدید اتهام وابستگی دولت به غرب، افزایش نارضایتیها، تقویت مخالفان مسلح، تضعیف حاکمیت ملی، تکرار حوادث و جنایات تلخ و احتمالا افزایش فعالیتهای خرابکارانه از تبعاتی خواهد بود که دولت وحدت ملی با لغو این قیودات با آن روبرو خواهند شد.
نویسنده روزنامه معتقد است که تصمیم دولت وحدت ملی مبنی بر لغو قیودات پیشین بر عملیات نیروهای خارجی، امر عجولانه و نا سنجیده باشد که در نتیجه تبعات خطرناکی را متوجه امنیت و حاکمیت کشور سازد.