پنج علامت هشداردهنده کمبود منیزیم
زنگ زدن گوش یا کمشنوایی
وزوز گوش یا صدای زنگزدن مداوم گوش و نیز کمشنوایی از علائم شایع کمبود منیزیم است. مطالعات و تحقیقات بیشماری درباره ارتباط سلامت گوش و دریافت منیزیم کافی صورت گرفته است. تحقیقی در چین مشخص کرده است دریافت مقدار کافی از این عنصر از تشکیل رادیکالهای آزادی که به ناشنوایی منجر میشود جلوگیری میکند. در تحقیق دیگری در مایوکلینیک نیز معلوم شد اکثر موارد مکملهای منیزیم به درمان بیمارانی که دچار کمشنوایی شده بودند کمک کرده تا آنها طی سه ماه شنوایی خود را دوباره به دست آورند.
گرفتگی عضلات
منیزیم برای بهبود عملکرد عضلات عنصری حیاتی است. بدون این عنصر بدن ممکن است دچار رعشه یا تشنج شود؛ زیرا این عنصر اجازه میدهد ماهیچهها در حالت شل و ریلکس باشند. به همین علت است که برای مثال از قطره اکسید منیزیم برای تسکین درد زایمان استفاده میکنند و به همین دلیل منیزیم در بسیاری مکملهای خوابآور یافت میشود. بنابراین نبود مقدار کافی این عنصر ممکن است به تیکهای ماهیچههای صورت، گرفتگی یا لرزش پا هنگام خواب منجر شود.
افسردگی
یک قرن پیش وقتی دکترها از منیزیم برای درمان اختلالات روحی استفاده کردند، ارتباط بین میزان کم منیزیم و افسردگی کشف شد. با تحقیق در بیمارستان روانپزشکی کرواسی، علم جدید نیز این یافته را دوباره به اثبات رساند. در بسیاری از بیمارانی که خودکشی کرده بودند میزان این عنصر حیاتی و مهم بشدت پایین بوده است. مزیت بسیار مهم منیزیم بر دیگر داروهای ضدافسردگی رایج، فقدان عوارض جانبی ناشی از مصرف این داروهاست.
عملکرد غیرطبیعی قلب
همانطور که گفته شد میزان کم منیزیم ممکن است روی عملکرد ماهیچههای سراسر بدن از جمله عضله و ماهیچههای قلب تاثیر بگذارد.
مقدار ناکافی منیزیم ممکن است بیماریهایی پدید بیاورد که به آن آریتمی قلبی یا تپش نامنظم گفته میشود و ممکن است عوارض بسیار خطرناکی از جمله سکته قلبی یا مغزی به دنبال داشته باشد. به همین دلیل برای مثال پزشکان مرکز هنری لوهارت برای درمان بیماران آریتمیتی از داروی حاوی منیزیم استفاده میکنند.
سنگ کلیه
بسیاری از مردم بر این باورند که سنگهای کلیه به دلیل کلسیم اضافی ایجاد میشوند در صورتی که فقدان منیزیم مسبب آن میشود. منیزیم با جلوگیری از چسبیدن کلسیم به یون اگزالات مانع تشکیل این سنگها میشود. سنگهای کلیه ممکن است دردهای زجرآوری پدید بیاورد. بنابراین خوب است بدانید چیزی بسادگی مکمل منیزیم میتواند از تشکیل آن جلوگیری کند.
در صورت وجود هر یک از این علائم، بهتر است با پزشک خود مشاوره کنید. همچنین عاقلانه است از رژیمی غذایی پیروی کنید که سرشار از مواد غذایی منیزمدار چون بامیه، تخمه آفتابگردان، تخمه کدو، سویا، لوبیا قرمز، بادام و بادام هندی و اسفناج باشد.
5 فایده منیزیم
منیزیم یکی از عناصر اصلی برای سالم ماندن است که در بیش از 300 واکنش زیستشیمیایی بدن دخالت دارد. از جمله فواید سلامتبخش متعدد منیزیم میتوان به انتقال پیامهای عصبی، تنظیم دمای بدن، سمزدایی، تولید انرژی و ساخت استخوان و دندانهای سالم اشاره کرد.
متخصصان سلامت همیشه بر لزوم اهمیت دریافت مقدار کافی از ویتامینها و عناصر معدنی در رژیم روزانه غذایی تاکید میکنند. روی، کلسیم و منیزیم مهمترین این عناصرند که برای سلامت خوب و مطلوب ضروری و حیاتیاند. منیزیم در جذب کلسیم بدن کمک میکند و روی فعالانه دستگاه ایمنی بدن را تقویت میکند.
زنان در هر سنی از دریافت منیزیم سخت بهره میبرند. گذشته از نقش تاخیرانداز در پوکی استخوان، از دیگر فواید سلامتبخش منیزیم در زنان میتوان به تسکین عوارض یائسگی و سندرم دردهای پیش از قاعدگی (PMS) اشاره کرد. منیزیم همچنین خطر زایمان زودرس را به حداقل میرساند. دیگر فواید حیاتی و سلامتبخش منیزیم سنتز پروتئین، کاهش اسپاسمهای برونشیتی (تنگی مجاری تنفسی) در ششها و بهبود عملکرد غده پاراتیروئید است. منیزیم قابلیت دسترسی زیستی به ویتامین B6 و کلسترول را افزایش میدهد، عملکرد ماهیچهها را بهبود میبخشد و از پوکی استخوان، بیخوابی، یبوست، سکتههای قلبی، فشارخون بالا، میگرن، سنگهای کلیه و سنگ کیسه صفرا جلوگیری میکند. پنج مزیت سلامتبخش منیزیم عبارت است از:
تغییر روند پوکی استخوان
پژوهشهای متعددی نشان داده است کلسیم همراه با مکمل منیزیم تراکم این عنصر را در استخوان بهبود میبخشد.
کمبود منیزیم سوخت و ساز کلسیم و هورمونهای تنظیمکننده کلسیم را تغییر میدهد که در نهایت به پوکی استخوان منجر میشود. مقدار دریافت منیزیم بسیار مهم است، زیرا از پوکی استخوان جلوگیری میکند.
جلوگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی
یکی از مهمترین فواید منیزیم کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروق کرونری است.
نتیجه تحقیقات تغذیهای نشان داده است دریافت مقدار کافی منیزیم خطر سکته مغزی را کاهش میدهد.
کمبود منیزیم خطر تپش نامنظم قلب یا آریتمی قلبی را افزایش میدهد؛ بنابراین مصرف مقدار کافی و توصیهشده مکملهای غذایی منیزیم ممکن است برای دستگاه قلبی ـ عروقی سودمند و مفید باشد.
تنظیم فشارخون
منیزیم نقش کلیدی در تنظیم فشار خون طبیعی دارد. مکملهای منیزیم در کنار رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزی که منابع بسیارخوب پتاسیم و منیزیم هستند همیشه با کاهش خون در ارتباط بوده است.
درمان دیابت
تحقیقات نشان میدهد افراد دارای کمبود منیزیم در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دوم و رتینوپاتی (شبکیه چشم دیابتی) شدید هستند. منیزیم به سوخت و ساز کربوهیدارتها کمک میکند و بر ترشح و فعالیت انسولین تاثیر میگذارد ، بنابراینمیزان گلوکز خون را کنترل میکند . ثابت شده است با دریافت هر 100 میلیگرم منیزیم در روز، 15درصد خطر ابتلا به دیابت نوع دوم کاهش مییابد.
درمان میگرن و بیخوابی و افسردگی
از دیگر فواید بیشمار سلامتبخش منیزیم میتوان به درمان میگرن، بیخوابی و افسردگی اشاره کرد. همچنین ثابت شده است منیزیم اشکال شدید اختلالات روانی چون حملات پاتیک (ترس شدید و بیمارگونه)، استرس، اضطراب و آشفتگیهای افراطی را درمان میکند.
مکملهای منیزیم شدت چنین حملاتی را کاهشِ چشمگیری میدهند و ممکن است در میزان دفعات بازگشت این حملات موثر باشند.
منبع:jamejamonline