اسید 'پاشی بر روی رازق مامون


حمله با اسید (تیزاب) به یک خبرنگار
رزاق مامون، خبرنگار افغانستان
DR
نوشتۀ عزیز احمد فرد
خبر حمله به آقای رزاق مامون، شدیداً باعث تشویش همه شد. ولی به گفتۀ آقای سید مخدوم رهین، وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان، علاوه بر اینکه چشمان آقای مامون صدمه ندیده است، صورتش هم بسیار آسیب ندیده و حکومت و آقای کرزی تعهد کرده اند که اقدامات لازم را برای علاج او، چه در داخل، چه در خارج انجام بدهند. روحیاتش هم خوب است.
رزاق مامون، خبر نگارشناخته شدۀ افغانستان که با رسانه های مهم داخلی و خارجی همکاری داشت، گفته است که دلیل حمله به او فعالیت های شغلی او بوده است. شام دیشب، سه شنبه، آقای مامون حین برگشتن به منزل، در منطقۀ مکروریان کابل مورد حمله قرار گرفت و به صورتش اسید (تیزاب) پاشیده شد.
آقای مامون، لحضاتی بعد از حادثۀ شب گذشتهDRرزاق مامون مدتی با رادیو بی بی سی و بعداً با رادیو آزادی و در این اواخر با تلویزیون طلوع همکاری میکرد و علاوه بر آن، در مورد مسایل مهمی هم تحقیق کرده بود. یکی از تحقیقات آقای مامون مسئلۀ قتل داکتر نجیب الله بود که درین مورد کتابی هم نوشته است. همچنان آقای مامون در مورد قتل احمد ظاهر، آواز خوان بی جورۀ افغانستان هم تحقیق کرده بود و کتاب نوشته بود. از نقطۀ نظر سیاسی آقای مامون به جبهۀ شمال نزدیک است و از هواداران احمد شاه مسعود بشمار می آید. صحبت ها و ابراز نظر های آقای مامون همیشه با قاطعیت بود و در مورد مداخلات پاکستان در افغانستان، برخورد بسیار انتقادی دارد. درین اواخر آقای مامون کتابی زیر عنوان رد پای فرعون نوشته بود که نقدی از نقش ایران در سالهای جنگ در افغانستان بود.
وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان، آقای سید مخدوم رهین، که امروز به عیادت آقای مامون رفته بود، در گفتگویی با ما، این حادثه را «زشت تر از آن که مورد نکوهش قرار بگیرد» توصیف کرد. آقای رهین از همدردی رئیس جمهور آقای کرزی صحبت کرد و گفت که حکومت افغانستان تعهد کرده اند که اقدامات لازم را برای علاج او، چه در داخل، چه در خارج انجام بدهند. در حالیکه هنوز برای اینکه فرضیۀ مشخصی در مورد عاملان این قضیه داشته باشیم، زود است، آقای رهین علاوه کرد که پولیس و امنیت ملی افغانستان درین مورد کار خود را انجام خواهند داد، چنانچه در مسئلۀ آقای نوری هم موفق شدند عاملین را دستگیر کنند.
گفتگو با سید مخدوم رهین، وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان
19/01/2011by عزیز احمد فرد
گوش کنید (04:05)
tags: آزادی
مامون استخبارات ایران را عامل حمله بر خودش میداند»

: رزاق مامون، روزنامه نگار افغان
رزاق مامون، روزنامه نگار افغان که هدف حمله با تیزاب قرار گرفته است، میگوید سازمان استخبارات ایران عامل این حمله میباشد. او روز سه شنبه در نزدیکی دروازه خانهاش در مکروریان کابل هدف حمله قرار گرفت.

نهادهای مدافع آزادی بیان و خبرنگاران روز چهار شنبه در یک نشست خبری این عمل را محکوم کردند و از حکومت خواستند که عاملین این حمله را شناسایی، بازداشت و مجازات کند. مامون روز سه شنبه بین ساعت شش تا هفت شام وقتی از دفتر به منزل برمیگشت، در مکروریان کابل مورد حمله با تیزاب قرار گرفت.

ریاست مبارزه با جرایم جنایی ولایت کابل اطمینان داده که در صدد دستگیری و بازداشت عامل این واقعه است. براساس گفتههای نزدیکان مامون، وضعیت صحی او فعلاً بهتر است، به چشماناش آسیبی نرسیده اما صورتاش ورم کرده و آسیب دیده است. او اکنون در شفاخانه چهار صد بستر تحت تداوی قرار دارد و قرار است برای تداوی اساسیتر به هندوستان برود.

صدیق الله توحیدی، مسوول دیدهبان رسانهها در موسسه «نی» میگوید رزاق مامون به تازگی خبرگزاری بست باستان را تاسیس کرده است.

صدیق الله توحیدی میافزاید: «آقای مامون در صحبتی که با من داشت، به صراحت گفت که خودش دست استخبارات ایران را در پشت سر این قضیه میبیند، به این دلیل که در این اواخر کتاب تازهیی را که آقای مامون زیر عنوان "رد پای فرعون" منتشر کرد، از یک سلسله اقدامهای استخباراتی و اطلاعاتی ایران و مداخله ایران در امور افغانستان خصوصاً در سالهای 1999 و 2001 پرده برمیدارد».

مامون از خبرنگارانی است که به صراحت لهجهاش مشهور است. او یک نویسنده و خبرنگار منتقد به شمار میرود. به گفته مامون، به دلیل همین دیدگاهها و برخوردهای انتقادی و بیان صریح موضوعات، مامون به همان اندازه که دوستانی دارد، دشمنانی نیز دارد.

وضعیت آزادی بیان و رسانهها در افغانستان خوب توصیف میشود. اما خبرنگاران همواره تهدید قرار گرفته اند. توحیدی میگوید آزادی بیان در افغانستان شکننده است. او میافزاید که روزنامهنگاران مورد تهدیدهای جدی قرار دارند، اما حمله با تیزاب بر جان رزاق مامون، در نوع خودش نادر است. این نخستین واقعه از این نوع است.

مسوول دیدهبان رسانهها میگوید اگر حکومت عاملین این قضیه را شناسایی و مجازات نکند، خودسانسوری در افغانستان افزایش مییابد و فضای ترس و ارعاب در عرصه خبرنگاری حاکم خواهد شد.

در چند سال گذشته خبرنگاران افغانستان به تکرار مورد تهدید و خشونت قرار گرفته اند. به باور توحیدی، عدم توانایی برخی مسوولین دولتی در تطبیق قانون و بیتوجهی عمدی به خبرنگاران به دلیل نشر مسایل انتقادی، دلایلی اصلی مجازات نشدن عاملان خشونت با خبرنگاران به شمار میروند.

عارف فرهمند
ویراستار: عاصف حسینی

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

پنج اقتصاد برگ جهان

با ميوه ها آشنا شويد

رهبر طلبالبان رژيى فعلي ر ا معامله گر خواند