اقتصاد و تجارت




کنفرانس منابع انرژی در هرات
مسعود حسن زاده - هرات



چهارشنبه, 21 اپریل 2010

برگذاری این نشست را گامی ارزنده در راستای بهره وری درست از منایع انرژی افغانستان می داند.
کنفرانس سه روزه منابع انرژی، توزیع و نگهداشت آن با اشتراک ده ها متخصص افغان و خارجی در ولایت هرات برگذار شد.

ده ها تن از متخصصین افغان و چندین کشور خارجی در یک کنفرانس سه روزه برروی مسله منابع انرژی افغانستان و راه های حفظ و صرفه جویی آن در ولایت هرات گردهم آمدند تا مقالات شان را پیرامون مسله انرژی در این کشور به خوانش گرفته و برروی چگونه گی حفظ این منابع با هم مباحثه نمایند.
این نشست سه روزه به میزبانی پوهنتون هرات با مشاركت پوهنتونهاي پولي تكنيك كابل، تكنالوژي سلواك، تكنالوژي ويانا و انيستيتوت تكنالوژي آسيايي به كمك مالي پروژه ايشيالينك و پروژة تقويت تحصيلات عالي در شهرهرات از تاریخ 30 ماه حمل الی اول ثور 1389 خورشیدی برگذار شد.

در این نشست تعداد بیشمار ی از استادان فاکولته های انجنیری و پولی تکنیک پوهنتون های افغانستان و چندین پژوهشگر بین المللی نیز حضور داشتند که مقالات شان پیرامون موضوع کنفرانس ارایه نمودند.
پروفیسوربابری معین تدریسی وزارت تحصیلات عالی افغانستان که دراین کنفرانس اشتراک کرده است.

برگذاری این نشست را گامی ارزنده در راستای بهره وری درست از منایع انرژی افغانستان می داند.
میزبان این نشست علمی دانشگاه هرات بود. مقامات این دانشگاه می گویند طرح تازه ای را به منظور تولید دانش در چوکات این دانشگاه روی دست گرفته اند.
اما این سوال مطرح می گردد که دانشگاه هرات تا چه اندازه ظرفیت تولید دانش و همکاری علمی با وزارت های سکتوری دارد. میر غلام عثمان بارز رییس تازه دانشگاه هرات واین درحالیست که مقامات وزارت انرژی و آب افغانستان ضمن استقبال از چنین همایش هایی، میگویند این وزارت نیاز جدی به همکاری متخصصین حوزه دانشگاه دارد.
عده ای زیادی از کارشناسان معتقدند این کنفرانس در زمینه نزدیک ساختن جامعه علمی افغانستان به وزارت های سکتوری از اهمیت به سزایی برخوردار است.
انور شاه یوسفی استاد فاکولته اقتصاد و کارشناس مسایل اقتصادی امروز سومین و آخرین روز این کنفرانس بود.
اشتراک کننده گان در پایان کنفرانس قطعنامه ای را نیز صادر کردند. در این قطعنامه خواسته شده است تا مسله خودکفایی در زمینه تولید انرژی درمحراق برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت دولت قرار بگیرد.
همچنین در این قطعنامه از دولت خواسته شده تا در سياستگذاريهاي مربوط به مسأله انرژي توجه خاص نموده ودر قسمت ترميم و اعمار تأسيسات انرژيكي آبي سرمايه گذاري بيشتر نمايد.

در بخش دیگر این قطعنامه آمده است که استفاده از گروپهاي فلورسنت به مقصد صرفه جويي از انرژي برق، نسبت به گروپهاي ديگر اقتصادي تر است.
اشتراک کننده گان در این قطعنامه از دولت خواسته اند استفاده از گروپ های برق فلورسنت را اجباری نماید.
همچنین در این قطعنامه از دولت خواسته شده است تا از طریق تبلیغات رسانه چگونه گی صرفه جویی در مصرف انرژی را به مردم آموزش بدهد.



صادرات نفت روسیه به چین از طریق یک خط لوله‌ جدید

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ولادیمیر پوتین، نخست‌وزیر روسیه در مراسم افتتاح بخشی از این خط لوله در تابستان ۲۰۱۰
برای نخستین بار روسیه صادرات نفت به چین از طریق یک خط لوله‌ جدید را آغاز کرد. بخش بزرگی از این خط لوله‌ پنجاه هزار کیلومتری از غرب سیبری می‌گذرد. این معاهده چندین میلیارد دلاری اهمیت استراتژیک زیادی برای هر دو کشور دارد

بر طبق قرارداد جدید میان روسیه و چین، انتظار می‌رود روسیه در طی ۲۰ سال آینده سالانه ۱۵ میلیون تن نفت خام یعنی حدود روزانه سیصد هزار بشکه، از طریق این خط لوله به چین صادر کند و در ازای آن در چندین مرحله وام‌هایی به ارزش ۲۵ میلیارد دلار از این کشور دریافت کند.

روسیه تا پیش از این در مجموع سالانه نه میلیون تن نفت را از طریق خط آهن به چین می‌فرستاد که از این پس با وجود خط لوله جدید این کشور توانسته راهی به مراتب ارزا‌ن‌تر برای صادرات نفت به چین بیابد.

این قرارداد پیش‌تر در تابستان سال ۲۰۱۰ میان دو کشور به امضا رسیده بود اما انتقال نفت از طریق این خط لوله شنبه (اول ژانویه/ یازده دی) ساعت یازده و پنجاه دقیقه به وقت محلی در شهر مرزی موهه در چین آغاز شد. مقامات مسئول هر دو طرف از آن به عنوان "آغاز دور تازه‌ای از همکاری میان چین و روسیه" نام بردند.

سود معاهده برای هر دو طرف

خط لوله‌ی جدید برای هر دو کشور از اهمیت بالایی برخوردار است به ویژه برای روسیه. پس از مقاومت‌هایی که برخی کشورهای اروپایی در سال‌های اخیر نسبت به واردات انرژی‌از روسیه نشان دادند، به عقیده کارشناسان هم‌اینک روسیه خواهان آن است تا به واسطه این خط لوله‌‌ی جدید و صادرات نفت به چین نشان دهد که این کشور هر زمان قادر است بازارهای تازه‌ای برای فروش ذخائر طبیعی‌اش پیدا کند، به ویژه در آسیا که توانمندی بالایی در آن نهفته است.

روس‌ها می‌گویند خط لوله‌ی جدید میان این کشور و چین تا دو برابر میزان فعلی ظرفیت انتقال نفت را دارد و در سال‌های آینده می‌‌توان هر زمان صادرات نفت خام را افزایش داد.

از سوی دیگر این قرارداد موجب می‌شود تا چین از تأمین نیازهای اقتصاد رو به رشدش در زمینه‌ی انرژی اطمینان خاطر مناسبی را حاصل کند. "پترو چین"، بزرگترین تولیدکننده‌ی نفت و گاز در چین، "روس‌نفت" بزرگترین شرکت نفتی روسیه و "ترانس‌نفت" مجری خط لوله در روسیه طرفین این قرارداد همکاری هستند.

چین و روسیه همچنین در نظر دارند، میانه‌ی سال ۲۰۱۱ معاهده‌ای را برای انتقال گاز امضا کنند. مذاکرات دو کشور بر سر قیمت از شش سال پیش تا کنون در جریان بوده است. به نوشته‌ی روزنامه‌ی روسی "کومرسانت"، چینی‌ها برای هر هزار متر مکعب گاز پیشنهاد پرداخت ۱۵۰ دلار را به روس‌ها داد‌ه‌اند، در حالی‌که اروپایی‌ها هم‌اکنون دو برابر این مبلغ را می‌پردازند.

SN/DK

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

پنج اقتصاد برگ جهان

مصر پایتخت اداری جدید را با هزینه ۴۵ میلیارد دلار می‌سازد

آب درمانی" مزایا و مضرات