بایدت نمیداند با طالبان چه کند
نیویورک تایمز: با کشته شدن الظواهری، جو بایدن با این سوال روبرو است که با طالبان چه کند
روزنامه نیویورک تایمز نوشته جو بایدن، رئیسجمهور امریکا اکنون با این سوال مواجه است که با طالبان که دوباره به یکی از رهبران القاعده پناه دادهاند، چه کند.
بروس ریدل، مشاور چندین رئیسجمهور پیشین امریکا گفته وضعیت به قبل از ۱۱ سپتامبر برگشته و طالبان و القاعده دوباره باهم هستند.
نیویورک تایمز مینویسد در آستانه سالگرد خروج پر هرج و مرج امریکا از افغانستان، کشته شدن ایمن الظواهری توسط سیآیای بر فراز پایتخت افغانستان، بحثها را به شکلی عمیق متبلور کرده است.
برای آقای بایدن و متحدانش، عملیات دقیقی که یکی از حامیان حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ را بدون کشته شدن غیرنظامیان از بین برد نشان داد که میتوان جنگ علیه تروریستها را بدون استقرار گسترده نیروهای امریکایی در زمین به راه انداخت.
با این حال، برای منتقدان جو بایدن، درک اینکه الظواهری آشکارا تحت حمایت طالبان به کابل بازگشته بود، روشن کرد که افغانستان دوباره به پناهگاهی برای دشمنان امریکا تبدیل شده است.
به نوشته نیویورک تایمز، شکار و کشتن الظواهری ممکن است مانند کشته شدن اسامه بن لادن در افکار عمومی طنین انداز نبوده باشد، اما با این وجود در سراسر جهان به عنوان یک پیروزی برای ایالات متحده تلقی شد.
اما پیامدهای این پیروزی، پس از سخنرانی شبانه آقای بایدن خطاب به ملت خود که حمله هواپیمای بدون سرنشین به کابل و کشته شدن الظواهری را اعلام کرد، هنوز مشخص نیست و جو بایدن اکنون با این سوال روبرو است که در پاسخ به افشای این که طالبان بار دیگر به رهبر گروهی که کارش کشتن آمریکاییها بود و به او پناه دادند، چه خواهد کرد.
در توافقنامه دوحه که منجر به خروج نیروهای امریکا در سال ۲۰۲۱ از افغانستان شد، آمده است که طالبان اجازه نخواهد داد افغانستان به سکوی پرتابی برای خشونتهای القاعده در آینده تبدیل شود.
حالا دولت بایدن حضور الظواهری را نقض آشکار آن توافق نامیده است.
برخی تحلیلگران گفتهاند که طالبان میتوانند ادعا کنند که پناه دادن به رهبر القاعده خارج از این توافق دوحه نبوده و القاعده به منزله بستری برای حملات جدید نمیتواند باشد.
کاخ سفید اما آن را اینگونه نمیبیند. جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا روز سهشنبه به خبرنگاران گفت «طالبان یک انتخاب دارند. آنها می توانند به توافق خود پایبند باشند. برای جلوگیری از ورود تروریست ها به قلمروشان. یا می توانند انتخاب کنند که مسیر دیگری را ادامه دهند. اگر آنها مسیر دیگری را طی کنند، عواقبی به دنبال خواهد داشت.»
اما نه آقای کربی و نه سایر مقامات امریکا مشخص نمیکنند که آقای بایدن چه نوع عواقبی را در سر دارند.
نیویورک تایمز در عین حال گفته در کاخ سفید هیچ تمایلی برای بازگشت نیروهای نظامی امریکا به افغانستان وجود ندارد.
بر اساس گزارشهای اطلاعاتی امریکا ، الظواهری اوایل سال جاری به افغانستان بازگشت و با خانوادهاش به خانهای در یکی از منحصربهفردترین مناطق محصور در کابل نقل مکان کرد، جایی که دیپلوماتهای امریکایی و دیگر خارجیها در مدتی نه چندان دور در آنجا زندگی میکردند.
آقای ریدل میگوید ایمن الظواهری باید بسیار احساس امنیت میکرد، صد درصد مطمئن بود که هیچ چیزی نمیتواند به او آسیب برساند که در آنجا نقل مکان کرده بود.
نیویورک تایمز افزوده واقعیت این است که طالبان به وضوح میدانستند الظواهری آنجاست و از او محافظت میکردند.
به گفته دو نفر از افراد مطلع، الظواهری در خانهای زندگی میکرد که متعلق به یکی از دستیاران ارشد سراجالدین حقانی، وزیر داخله طالبان و بخشی از شبکه تروریستی حقانی با روابط نزدیک با القاعده بود.
مقامات ارشد امریکا گفتهاند پس از حمله، اعضای شبکه حقانی سعی کردند که الظواهری را در خانه پنهان کنند