خواص انجیر خشک
خواص انجیر خشک + آشنایی با خواص انجیر خشک و سیاه در بارداری
خواص انجیر خشک خواص انجیر خشک چیست خواص انجیر خشک در بارداری خواص انجیر سیاه خواص انجیر در بارداری خواص انجیر خشک شده خواص انجیر برای پوست خواص انجیر برای جنین انجیر و دیابت در این بخش از سایت روزگار قصد داریم تا شما را با فواید و خواص نجیر خشک آشنا کنیم، با ما همراه باشید.
خواص انجیر خشک
انجیر میوه ای است که هر دو حالت خشک و تازه آن مفید و مغذی است. با وجود این که انجیر خشک در تمام طول سال در دسترس است، اما خیلی ها معتقدند جای طعم خوش و منحصربه فرد انجیر تازه را نمی گیرد.
خواص انجیر در طب سنتی
* انجیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است.
* تعرق بدن و ادرار را زیاد می کند.
* حرارت بدن را کاهش می دهد و میوه ای چاق کننده است.
* جوشانده انجیر خشک درمان کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، سرخک، مخملک و آبله می باشد.
* جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می کند.
* انجیر برای درمان سوءهاضمه مفید است.
* یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه می باشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین می برد.
* انجیر برای آن هایی که قند خون شان پایین می آید و یک دفعه احساس ضعف می کنند مناسب است، زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب می شود.
* اگر در اثر کهولت سن با کاهش تمایلات جنسی مواجه شده باشید خوردن انجیر در این مورد هم به کمک شما می آید.
* انجیر برای بهبود مشکلاتی نظیر تب، گوش درد و ورم چرکی کاربرد دارد و برای کمک به کبد هم عالی است.
* انجیر موجب از بین رفتن بوی بد دهان نیز می شود.
* مخلوط انجیر با عسل در تسکین زخم معده بسیار مفید است.
انجیر، ضد سرطان است
انجیر تازه منبع غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است. این دو آنتی اکسیدان در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش مهمی را ایفا می کنند. انجیر همچنین حاوی طیف گسترده ای از دیگر ویتامین ها نیز است.
کم خون ها انجیر بخورند
انجیر حاوی مقادیر زیادی آهن و ویتامین C است؛ مخلوطی از این دو ماده ی مغذی، آن را به یک میوه ی فوق العاده برای کم خون ها مخصوصا افراد مبتلا به کم خونی فقرآهن تبدیل کرده است.از طرفی انجیر به خاطر داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلول ها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز می شود، همان چیزی که معمولا کم خون ها از آن شکایت دارند.
کاهش فشار، چربی و اوره ی خون
انجیر منبع خوبی از پتاسیم است و پتاسیم نیز عنصری است که به کنترل فشار خون کمک می کند. کمبود پتاسیم به خصوص زمانی که با افزایش مصرف سدیم همراه باشد، می تواند منجر به فشار خون بالا شود.انجیر به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیایی بدن را بالا برده و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است.
راهی شیرین برای کاهش وزن
انجیر منبع بسیار خوبی از فیبر غذایی است. شاید بدانید که مواد غذایی حاوی فیبر نقش موثر و مفیدی در مدیریت و کنترل وزن ایفا می کنند. فیبر، گرسنگی را به تأخیر می اندازد و از این رو در رژیم های کاهش وزن جایگاه ویژه ای دارد. البته به آن شرط که در خوردن آن و سایر مواد غذایی نیز از حد تعادل خارج نشویم.
افزایش تراکم استخوان
انجیر هم منبع خوبی از کلسیم و هم منبع خوبی از پتاسیم است. کلسیم موجب افزایش تراکم استخوان و پتاسیم، دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش می دهد؛ از این رو انجیر یکی از بهترین میوه ها برای افزایش تراکم استخوان است و از پوکی استخوان پیشگیری می کند.
خواص انجیر درمان یبوست
پزشکان در گذشته یبوست را ام الامراض یا مادر بیماری ها نامیده اند. پس اهمیت پیشگیری و درمان آن مشخص است. بهترین داروی آزمایش شده و خوش طعم در این زمینه انجیر است.فیبر موجود در انجیر به عملکرد سالم روده کمک می کند؛ این عمل مانع بروز یبوست می شود.برای رفع یبوست ۱۰ عدد انجیر خشک را به خوبی شسته و در ظرف آبی بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.
انجیر برای کودکان ضعیف
مرتضی صفوی، متخصص تغذیه می گوید: انجیر میوه ای مقوی و شیرین است که منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین های A، B و C است. انجیر سرشار از پتاسیم و تأمین کننده سلامت کودکان ضعیف است و برای بی اشتهایی مفید است.
کالری شناسی انجیر
۴۰ گرم انجیر تازه یا یک چهارم لیوان انجیر معادل یک واحد میوه است و ۱٫۵ عدد انجیر خشک معادل یک واحد میوه یا ۱۵ گرم کربوهیدرات است. انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد که هر واحد آن ۲۰ درصد نیاز روزانه را تأمین می کند. انجیر بیش از سایر میوه ها املاح دارد. در هر ۴۰ گرم انجیر تازه ۲۴۴ میلی گرم پتاسیم (۷ درصد نیاز روزانه)، ۵۳ میلی گرم کلسیم و ۱٫۲ میلی گرم آهن (۶ درصد نیاز روزانه) وجود دارد. هر ۲۲۴ گرم انجیر، ۷۹ میلی گرم کلسیم دارد. تحقیقات نشان داده است که کلسیم در انجیر به همان اندازه ی کلسیم موجود در شیر است.
انجیر برای سلامت موها
وجود گوگرد در انجیر باعث ازدیاد مو شده و از ریزش آن جلوگیری کرده و شوره سر را درمان می کند.
انجیر برای تقویت حافظه
خوردن انجیر خشک همراه پسته، بادام و گردو موجب تقویت حافظه و قدرت تعقل و تفکر شده و گنجاندن آن در برنامه غذایی زنان باردار باعث تقویت حافظه جنین می شود.
انجیر و سلامت دهان و دندان
انجیر باعث سفید شدن دندان ها و جرم گیری آن ها می شود و در ورم لثه موجب تسکین درد و رفع التهاب می گردد.
انجیر و سلامت ریه ها
این میوه التهابات تنفسی مانند ذات الریه، آسم و تنگی نفس را بهبود می بخشد. از جوشاندن انجیر در شیر، شربتی به دست می آید که نرم کننده سینه و معده بوده و غرغره آن، گلو را نرم می کند.شربت انجیر مسکن گلو و سرفه بوده و ملین سبکی به شمار می رود، لذا برای تهیه آن ۵ تا ۱۰ عدد انجیر خشک را در مقداری آب بجوشانید تا آن که به حالت شربت درآید.برای درمان ناراحتی های سینه حدود ۲۰ گرم از خرما، عناب و انجیر خشک را با هم مخلوط کرده و آسیاب کرده، سپس این پودر را با یک لیتر آب جوشانده تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده می توان به مقدار ۳ فنجان در روز مصرف کرد.برای برطرف کردن سیاه سرفه، برونشیت و ذات الریه از قهوه انجیر استفاده کنید و برای درست کردن این قهوه انجیر را ابتدا بو داده و سپس آن را آسیاب کنید تا به صورت پودر درآید.
اثرات موضعی انجیر
شیره انجیر، میخچه، زگیل و آثار جلدی را از بین می برد.همچنین اگر یک انجیر خشک را پخته و سپس به دو نیم تقسیم کنید و روی کورک یا دمل قرار دهید، بزودی آن را رسانده و رفع التهاب می کند.
انجیر و شیردهی
سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. برای تهیه سوپ، انجیر نارس را با گوشت بپزید. جوشانده انجیر خشک در شیر برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است.
انجیر مانع رشد میکرب های مضر در مواد غذایی می شود
مطالعات جدید نشان می دهد که انجیر و عصاره ی آن ممکن است اثر بازدارنده بر رشد و بقای میکرب های مضر مواد غذایی داشته باشد. اخیراً گروهی از محققان در کارولینای شمالی، اثر ضد میکربی عصاره انجیر را در کاهش بار میکربی انواع میکرب های آلوده کننده مواد غذایی اشریشیاکلی و سالمونلا مورد بررسی قرار داده اند. این یافته می تواند در صنعت مواد غذایی مورد توجه قرار گیرد.
شرایط انتخاب و نگهداری
پوست انجیر تازه بسیار نرم است و از این رو یکی از میوه هایی است که به راحتی و در حمل و نقل و هنگام نگهداری خراب می شود، پس مهم است دقت کنیم که خیلی هم زودتر از مصرف این میوه را خریداری نکنیم، حداکثر یک یا ۲ روز زودتر. همچنین برای بهره بردن از فواید آن سعی کنید انجیرهای تازه و رسیده را انتخاب کنید.بوی انجیر نیز راه خوبی برای درک تازگی آن خواهد بود. انجیر نباید بوی ترشیدگی بدهد.
زیاده روی ممنوع
انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضر است.زیاده روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم، زیان آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.انجیر به علت دارا بودن دانه های ریز، باعث تقویت معده و روده می شود، ولی برای کبد های ضعیف زیان آور است.
زیاده روی در مصرف آن موجب چاقی می شود.
در ضمن مصرف بیش از حد انجیر ممکن است موجب بروز اسهال شود که باید دقت نمود. همچنین انجیر خشک حاوی مقدار زیادی قند است که می تواند برای دندان ها مشکلاتی را ایجاد کند. پس تعادل در مصرف نیز نباید فراموش شود.
ارزش غذایی انجیر
انجیر، قند زیادی دارد. ۵۰ درصد انجیر خشک را قند تشکیل می دهد. همچنین منبع خوبی از پتاسیم ، منیزیم ، کلسیم ، فسفر و ویتامین های C , B , A است.انجیر منبع غنی فیبر غذایی می باشد. لیگنین یک نوع فیبرغذایی غیرمحلول است که به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد و نقش عمده ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد.انجیر منبع غنی فیبر غذایی و نیز منبع خوبی از منیزیم ، کلسیم ، فسفر و ویتامین های C , B , A است.
سایر خواص انجیر عبارتند از
۱- از انجیر می توان در رژیم های غذایی خاص مثل رژیم کم چربی ، کم سدیم ، پرفیبر ، کاهش وزن ، دیابتی و حتی رژیم غذایی مدیترانه ای استفاده کرد.
۲- انجیر سدیم و چربی ندارد و مانند سایر میوه ها بدون کلسترول است.
۳- ۴۰ گرم انجیر تازه یا یک چهارم لیوان از خرد شده ی آن، معادل یک واحد میوه است.
۴- ۵/۱ عد انجیر خشک معادل یک واحد میوه یا ۱۵ گرم کربوهیدرات است که کربوهیدرات آن از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است.
۵- انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد و هر واحد آن ۲۰ درصد نیاز روزانه را تأمین می کند که بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک می باشد.
۶- انجیر بیش از سایر میوه ها املاح دارد. ۴۰ گرم انجیر تازه دارای ۲۴۴ میلی گرم پتاسیم ( ۷ درصد نیاز روزانه ) ، ۵۳ میلی گرم کلسیم ( ۶ درصد نیاز روزانه ) و ۲/۱ میلی گرم آهن ( ۶ درصد نیاز روزانه ) می باشد.
نظر پیامبر و امامان در مورد خواص انجیر
*رسول گرامی اسلام (ص) خواص ذیل را برای انجیر بر شمرده اند و مسلمانان را به خوردن آن ترغیب کرده اند :
– انجیر میوه ای بهشتی است که بواسیر را قطع می کند.
– انجیر نقرس را معالجه می کند.
– انجیر، قوای جنسی را زیاد می کند و رطوبت و سردی را که موجب ضعف نیروی آمیزش است ، برطرف می نماید.
*حضرت علی (ع) می فرمایند : انجیر برای باد قولنج مفید است. در روز از آن زیاد بخورید ، ولی در شب کم بخورید.
* در حدیثی از امام محمد باقر (ع) آمده است که فرمود:
بر کبد "حزقیل" پیامبر زخمی ظاهر شد که او را آزار می داد. خداوند به او وحی کرد که شیره انجیر را بگیر و بر سینه خود بمال. وی نیز این کار را انجام داد و بهبود یافت.
* در حدیثی ازامام رضا (ع) چنین آمده است که :
انجیر بوی بد دهان را از بین می برد ؛ استخوان را محکم می سازد؛ باعث رویش مو می شود ؛ درد را بر طرف می کند و با وجود انجیر دیگر به دارو احتیاج نیست.
مضرات
– انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهایی که کبد ضعیف دارند ، باید انجیر را با گردو بخورند.
– زیاده روی در مصرف انجیر باعث نفخ شکم و اسهال می شود و برای چشم نیز مضر است .
– انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضّر است.
– انجیر برای مبتلایان به اختلال معده و روده مضّر است.
– زیاده روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم زیان آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.
تهیه دسر با انجیر
برای تهیه پوره انجیر، ۲۴۰ گرم انجیر را با یک سوم لیوان آب یا آب میوه، در مخلوط کن بریزید و با هم مخلوط کنید. پوره انجیر می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای چربی و یک شیرین کننده در سفره غذایی شما استفاده شود.
برای آشنایی با طرز تهیه مربای انجیر هم اینجا را کلیک کنید.
خرید و نگهداری انجیر
موقع خرید انجیر دقت کنید که تازه و پوست آن صاف باشد. اگر بوی ترشیدگی می داد، آن را نخرید ، زیرا این بو نشان می دهد که قند موجود در انجیر تخمیر و میوه خراب شده است.انجیر تازه را حتماً باید در یخچال نگهداری کنید ، ولی انجیر خشک را می توانید در یخچال یا در هوای اتاق نگهداری کنید. البته باید در یک ظرف یا بسته بندی بدون هوا و رطوبت باشد که در اینصورت برای چندین ماه می توان آن را نگه داشت.
خواص انجیر درمانی
انجیر خشک خواص زیادی دارد که می توان به این موارد اشاره کرد:
– جوشانده انجیر خشک درمان کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، سرخک، مخملک و آبله می باشد.
– یکی از فواید و خواص انجیر خشک این است که جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می کند.
– از جمله از خواص انجیر خشک که می توان ذکر کرد این است که انجیر خشک برای درمان سوءهاضمه مفید است و همچنین انجیر خشک درمان کننده نفخ و باد معده مى باشد.
– برای از بین بردن بوی بد دهان می توان از انجیر خشک استفاده کرد.
– یکی از خواص دارویی انجیر خشک این است که مخلوط انجیر خشک با عسل در تسکین زخم معده بسیار مفید است.
انجیر خشک باعث تقویت قوای جسمی می شود
از جمله فواید و خواص انجیر خشک این است که این میوه سبب افزایش قوای جسمانی می شود. به علت آهن موجود در انجیر خشک به افرادی که با مشکل خون رسانی در بدن مواجه هستند توصیه می شود روزی ده عدد انجیر خشک بخورند. افرادی که از لحاظ جسمی ضعیف هستند. خوردن انجیر خشک بسیار مؤثر است حتی انجیر خشک به علت دارا بودن ویتامینهای موجود برای بسیاری از مشکلات شامل یبوست، زخم معده، رفع تشنگی، عفونت ریه، تب، سرفه، اعصاب و سینهدرد بسیار مفید است.از دیگر خواص انجیر خشک که می توان ذکر کرد این است که انجیر خشک چاق کننده بوده، ملین و کاهنده خشم است. انجیر خشک برای بهبود درد و خشونت سینه، تکرر ادرار مفید است، همچنین انجیر خشک تقویت کننده کبد نیز می باشد. انجیر خشک همراه با بادام و پسته، افزاینده قدرت تعقل و مقوی بدنهای ضعیف است.
خواص انجیر خشک برای افراد مبتلا به کم خونی
انجیر خشک حاوی مقادیر زیادی آهن و ویتامین C است؛ مخلوطی از این دو ماده ی مغذی، انجیر خشک را به یک میوه ی فوق العاده برای کم خون ها مخصوصا افراد مبتلا به کم خونی فقرآهن تبدیل کرده است.از طرفی انجیر خشک به خاطر داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلول ها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز می شود، همان چیزی که معمولا کم خون ها از آن شکایت دارند. ۵۰ درصد انجیر خشک را قند تشکیل می دهد. همچنین منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین های C , B , A است.
فواید و خواص انجیر خشک برای درمان یبوست
از خواص درمانی انجیر خشک که می توان بیان کرد این است که از انجیر خشک برای درمان و پیشکیری از یبوست می توان استفاده کرد. در واقع انجیر خشک خیسانده در آب یا شیر، موثرترین درمان برای رفع یبوست است. فیبر موجود در انجیر خشک به عملکرد سالم روده کمک می کند؛ این عمل مانع بروز یبوست می شود. برای رفع یبوست ۱۰ عدد انجیر خشک را به خوبی شسته و در ظرف آبی بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.یکی از فواید و خواص انجیر خشک مفید بودن آن در درمان یبوست است
خواص انجیر خشک برای تقویت حافظه
خوردن انجیر خشک همراه پسته، بادام و گردو موجب تقویت حافظه و قدرت تعقل و تفکر شده و گنجاندن آن در برنامه غذایی زنان باردار باعث تقویت حافظه جنین می شود.
خواص انجیر خشک برای رفع تنگی نفس
انجیر خشک التهابات تنفسی مانند ذات الریه، آسم و تنگی نفس را بهبود می بخشد. از جوشاندن انجیر خشک در شیر، شربتی به دست می آید که نرم کننده سینه و معده بوده و غرغره آن، گلو را نرم می کند.شربت انجیر مسکن گلو و سرفه بوده و ملین سبکی به شمار می رود، لذا برای تهیه آن ۵ تا ۱۰ عدد انجیر خشک را در مقداری آب بجوشانید تا آن که به حالت شربت درآید.
تقویت استخوانها با انجیر خشک
یکی از فواید و خواص انجیر خشک این است که انجیر خشک سرشار از کلسیم است. کلسیم نیز برای تقویت استخوانها یک ضرورت محسوب میشود. هر چه مصرف کلسیم افزایش یابد، استخوانها تقویت میشوند و احتمال آسیبدیدگی یا ابتلا به پوکی استخوان در سنین بالا کاهش مییابد. انجیر خشک همچنین دارای فسفر است. فسفر در شکلگیری استخوانها یا جوش خوردن آنها پس از آسیبدیدگی یا شکستگی موثر است.
خواص انجیر خشک برای زنان باردار
انجیر خشک برای زنان باردار خواص زیادی دارد. انجیر خشک نه تنها از لحاظ وجود ریزمغذی هایی مثل فیبر، آهن، کلسیم و منیزیم، دست کمی از انجیرتازه ندارد، بلکه سرشار از امگا ۳ است. امگا ۳ یک نوع چربی بسیار مفید است که معمولاً در ماهی های آب سرد یا میگو یافت می شود و برای توسعه جنین و پیشگیری از زایمان زودرس فوق العاده است. پس می توان گفت یکی از خواص انجیر خشک برای زنان باردار پیشگیری از زایمان زودرس در آنها است. انجیر خشک از معدود میوه هایی است که در میزان بالا امگا سه دارد.