براي سازمان ملل اتهام درباب حكمتيار رسيد
سازمان ملل: درخواست رسیدگی به اتهامهای حکمتیار را دریافت کردهایم
دفتر ماموریت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) میگوید امروز پنجشنبه (۴ جوزا/خرداد) درخواستی دریافت کرده که خواهان رسیدگی به اتهامات حقوق بشری گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان است.
یوناما با انتشار خبرنامهای گفته است که از پیشرفت در تطبیق توافق میان دولت افغانستان و حزب اسلامی گلبدین حکمتیار استقبال میکند اما تاکید کرده که در این زمینه "توسعه و حفاظت از حقوق بشر" اصلی مهم است.
در این خبر نامه به نقل از تدامیچی یاماموتو، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان آمده است:"شهروندان افغانستان و کسانی که قربانی ظلم و ستم گردیدهاند نباید از حقوق حقه قضایی شان محروم گردند. سازمان ملل متحد به حمایتش از تلاش های افغانها برای رسیدن به صلح، عدالت و امنیت ادامه می دهد."
مطالب مرتبط:
- یوناما از بازگشت حکمتیار محتاطانه استقبال کرد
- گلبدین حکمتیار وارد کابل شد
- دیدبان حقوق بشر: حکمتیار برای قدرت آمده، نه برای صلح
- معترضان در کابل خواهان محاکمه گلبدین حکمتیار شدند
یوناما در این خبرنامه از تلاش حکومت وحدت ملی افغانستان برای شامل ساختن کسانی که از خشونت دست کشیده و به صلح میپیوندند، ابراز حمایت کرده اما تاکید کرده که به شنیدن صدای قربانیان نیز متعهد باقی خواهد ماند.
گلبدین حکمتیار، چند هفته پیش و هفت ماه پس از امضای توافقنامه صلح با دولت افغانستان که به او مصونیت قضایی میدهد، وارد کابل شد.
گلبدین حکمتیار در سخنرانیهای خود پس از ظاهر شدن در انظار عمومی، در واکنش به اتهاماتی که علیهاش مطرح شده، گفت که گذشته را باید فراموش کرد اما او همچنین گفت که حاضر است اگر "دادگاه عادلانه" برگزار شود، در مورد عملکردهای خود و حزب اسلامی پاسخ بدهد.
حزب اسلامی گلبدین حکمتیار مانند دیگر جناحهای دخیل در جنگهای داخلی افغانستان، از سوی نهادهای حقوق بشری و فعالان مدنی متهم به دست داشتن در کشتار غیرنظامیان در این جنگ شده است. این گروهها آقای حکمتیار را مسئول برخی از فجایع جنگ از جمله موشکپرانی ماه اوت سال ۱۹۹۲میدانند.
بر اساس گزارش کمیته بینالمللی صلیب سرخ، در این موشکپرانی حداقل ۱۸۰۰ تن کشته و ۸۰۰۰ دیگر زخمی شدند.
نهاد بینالمللی دیدهبان حقوق بشر در گزارشی که پس از امضای توافقنامه صلح میان دولت افغانستان و آقای حکمتیار منتشر کرد، آقای حکمتیار را به نقض حقوق بشر از جمله ناپدید شدن اجباری مخالفان سیاسی، داشتن یک زندان زیرزمینی در پاکستان و شکنجه در آن، و حملات خشونت آمیز به سازمانهای غیردولتی فعال در زمینه برنامههای آموزش و بهداشت برای زنان افغان در اردوگاههای پناهندگان در پاکستان، متهم کرد.